Ce nu ştiai despre paracetamol

1 70913 original jpg jpeg

Când apare o răceală sau o banală durere de cap, cei mai mulţi dintre noi iau măcar o pastilă de paracetamol. Alţii rămân fideli antinevralgicului şi mai sunt şi adepţii aspirinei, indiferent că e vorba de afecţiuni respiratorii sau de, pur şi simplu, oboseală.

Febra,tusea,cascadele de strănuturi,durerile în gât şi de cap nu pot fi tratate doar cu paracetamol.

Uneori,abuzăm de el,mai ales că îl putem procura fără reţetă. Ştii oare la ce pericol te expui,dacă iei paracetamol sau orice alt medicament care se dă fără prescripţie?

Paracetamolulare acţiune antiinflamatoare,dar este recomandat mai mult pentru substanţele sale cu efect analgezic şi antifebril.

Cu alte cuvinte,dacă ai febră şi dureri de cap sau disconfort menstrual,poţi lua o pastilă de paracetamol,însă nu este soluţia cea mai potrivită de tratament.

Afectează ficatul

Dacă aspirina dăunează stomacului,paracetamolul poate crea probleme ficatului,mai ales că printre reacţiile adverse ale lui se numără toxicitatea hepatică.

De aceea,medicii nu recomandă administrarea lui în doze mari şi pe mai multe zile. Cu atât mai mult este contraindicate persoanelor care suferă de insuficienţă hepatică sauhepatită.

Paracetamolul sinus,bun şi pentru rinite

Când ai nasul înfundat,paracetamolul sinus este o soluţie bună,dacă răceala nu-ţi dă pace de câteva zile.

Acesta conţine şi clorfeniramină,un antialergic,şi un derivat de efedrină,care este o substanţă cu efect decongestiv la nivelul mucoasei nazale şi arborelui respirator.

Această variantă este eficientă nu doar în caz de febră şi de dureri musculare generalizate,ci şi de rinită,pentru desfundarea nasului.

Dar are şi ea reacţii adverse,care pot afecta şi inima:tahicardie,palpitaţii.

.