Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi?

1 68758 original jpg jpeg

Deja ştii că trebuie să te speli zilnic pe dinţi şi să mergi la dentist cel puţin o dată pe an. Din punct de vedere tehnic, ar trebui, de asemenea, să foloseşti şi aţa dentară şi apa de gură cel puţin o dată pe zi. Dar ce se întâmplă dacă nu faci nimic din toate astea?

Dar,în afară de prevenirea cariilor,spălatul pe dinţi contribuie la menţinerea sănătăţii într-o grămadă de alte moduri. Aici afli ce probleme apar atunci când nu te speli pe dinţi,din varii motive.

Stres

Oamenii de ştiinţă consideră că persoanele care au un loc de muncă solicitant sau care sunt angajaţi într-o relaţie epuizantă emoţional pot fi mai predispuşi la a face carii,decât cei care duc o viaţă lipsită de griji. Deocamdată nu se ştie clar dacă de vină este stresul care îi face pe aceştia să uite de spălatul pe dinţi sau dacă igiena dentară deficitară este cea care agravează tulburările psihice. Oricare ar fi cauza,nu uita că,oricât de stresată eşti,trebuie să ai grijă de sănătatea dinţilor tăi.

Diabet zaharat

Sigur că dacă se întâmplă într-o zi să nu te speli pe zi,nu este un capăt de ţară,boala nu apare peste noapte. Dar,gura uscată şi nivelul ridicat de bacterii prezente în cavitatea bucală pot exacerba problemele deja prezente,cum ar fi diabetul zaharat. Dacă te ştii în această situaţie,îngrijeşte-te să ai tot timpul în geantă aţă dentară şi gumă de mestecat fără zahăr,pentru a elimina bacteriile care cauzează probleme cu reglarea zahărului din sânge.

Probleme cognitive

Poţi avea grijă de sănătatea creierului tău pe termen lung,reducând riscul dezvoltării unor boli care apar odată cu înaintarea în vârstă,spălându-te zilnic pe dinţi. Studiile arată că bolile gingiilor cauzate de igiena orală deficitară au legătură cu problemele cognitive precum Alzheimer-ul.

Osteoporoză

Menţinerea sănătăţii cavităţii bucale ajută la întărirea scheletului. Potrivit cercetătorilor,bacteriile din gură pot slăbi sistemul imunitar al organismului în cazul în care nu sunt eliminate corespunzător. Osteoporoza,care apare la persoanele în vârstă,şi alte probleme de sănătate au fost,de asemenea,asociate cu sănătatea orală deficitară.

Boli de inimă

Cu cât sunt prezente mai multe bacterii în gură,cu atât se creează condiţii de reproducere pentru factorii patogeni asociaţi cu acumularea de plăci în artere. Aşa-numitele plăci arteriale cresc riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral. Aşa că spală-te bine pe dinţi,pentru a reduce riscul.