Ce semnificaţie au menstruaţiile neregulate

În mod normal menstruaţia vine la 28 de zile, cu o marjă de eroare normală de 3-4 zile. Dacă această perioadă se măreşte sau se micşorează, este semnul prin care organismul îţi spune că ceva s-a schimbat.
Cauze ale tulburărilor menstruale
Stresul
Este cea mai des întâlnită cauză a menstruaţiilor neregulate. Cortizonul,numit şi hormonul stresului are un impact direct asupra producţiei de estrogen şi progesteron,doi hormoni care reglează menstruaţia. Dacă ai prea mult cortizon în organism,ciclul menstrual va fi dat peste cap.
Dieta
Dacă-ţi schimb modul de alimentaţie brusc,trebuie să te aştepţi şi la modificări hormonale. Prea puţini,sau dimpotrivă,prea mulţi carbohidraţi influenţează în mod negativ ciclul menstrual.
Citeşte şi:
Ce mănânci când eşti la menstruaţie
Seminţele de mărar îţi reglează ciclul
Exerciţiile
În general,mersul la sală şi mişcare sunt benefice organismului,dar tot ce este în exces dăunează. Aşadar,dacă faci exerciţii prea intense este posibil ca funcţionarea întregului organism să fie dată peste cap.
Sindromul ovarului polichistic
O afecţiune destul de frecventă în rândul femeilor,ea constă în formarea de mici chişti pe ovare,care vor afecta buna funcţionare a acestora. Astfel pot apărea menstruaţiile neregulate,însă netratate ele pot duce la infertilitate,cancer ovarian sau afecţiuni ale inimii.
Medicamentele
Unele pastile pot afecta menstruaţia,mai exact o pot întârzia. Acest lucru se întâmplă,deoarece este dereglată producţia de estrogen şi progesteron din organism.
Cum pot fi tratate
În funcţie de cauze,şi la sfatul medicului specialist,se pot lua măsuri pentru a regla menstruaţia. Medicul îţi poate prescrie contraceptive sau suplimente hormonale,îţi poate recomanda o dietă şi exerciţii împotriva stresului.