Ce-ţi spune menstruaţia despre sănătate

1 74319 original jpg jpeg

Vă invităm să privim într-o altă manieră neplăcutele zile din lună când se instalează şi se desfăşoară ciclul menstrual. Procesul natural care se petrece în corpul oricărei femei poate să ofere indicii preţioase despre sănătate. Iata de fapt ce-ţi spune menstruaţia despre sănătate.

Prezenţa ciclului menstrual spune,înainte de toate,că organismul unei femei funcţionează normal. Dacă lipseşte,nu întotdeauna este vorba despre o sarcină,ci poate să atragă atenţia asupra unei probleme de sănătate.

În fiecare lună corpul se pregăteşte pentru posibile sarcini,prin urmare eliberează substanţe chimice în corp care îl menţin sănătos.

Iată la ce să fim atente când vine vorba despre micile schimbări care pot semnala afecţiuni!

  • Ce-ţi spune menstruaţia despre durata,intre 28 si 35 de zile

Între două perioade de ciclutrebuie să fie o distanţă de 28 – 35 de zile. Pentru a ţine cont cât mai precis de durata ciclului,se calculează zilele trecute de la debutul perioadei.

Poate fi o problemă,dacă ciclul apare cu mult înainte de 28 de zile,caz în care se impune un consult ginecologic.

  • Ce-ţi spune menstruaţia atunci cand se scurteaza odata cu varsta

Durata ciclului menstrualse reduce odată cu trecerea anilor. O perioadă normal de ciclu se încadrează între trei şi şapte zile,iar primele două-trei sunt cele mai intense din punct de vedere al fluxului sangvin.

  • Ce-ţi spune menstruaţia despre cantitatea,mai mica de o ceasca

S-ar putea crede că fluxul de sânge este enorm în timpul celor până la şapte zile,dar medicii specialişti susţin că pe parcursul întregii perioade nu se scurge mai mult de o ceaşcă de sânge.

În plus,aceştia mai spun că două-trei absorbante pe zi este o cantitate suficientă.

Dacă însă este nevoie de peste şase absorbante în decursul unei zile,posibil să fie o problemă de sănătate şi se recomandă control de specialitate. Poate fi vorba despre o anemie.

Pe de altă parte,corpul trimite semnle de alarmă şi prin faptul că se foloseşte doar un absorbant pe zi.

Acesta poate fi un semn că în organism este prezentă o infecţie sau,probabil,este vorba despre un efect advers dat de vreun medicament recomandat pentru anumite afecţiuni.

În cazuri izolate,un flux sangvin foarte redus în timpul ciclului menstrual poate indica prezenţa unei tumori cerebrale.

  • Ce-ţi spune menstruaţia despre sănătate culoarea rosu-aprins

Examinarea culorii sângelui este un indicator important pentru sănătate. Lichidul trebuie să fie de culoarea roşu-aprins,în caz contrar pot exista unele dereglări în organism.

Dacă pe absorbant sângele este de culoare maro închis,chiar spre negru,se ia în calcul o insuficienţă hormonală.

  • Ce-ţi spune menstruaţia atunci cand e dureroasa

Dacă perioadele de ciclu au devenit dintr-o dată mai dureroase,poate fi vorba despre necesitatea unei intervenţii chirurgicale. De regulă se urmăresc simptomele de durere pe parcursul a două-trei perioade de ciclu şi,dacă ele persistă,se apelează la un medic de specialitate.

  • Ce-ţi spune menstruaţia despre sangerarile intre cicluri

Deşi este perfect normal să existe sângerări la femeile care folosesc anticoncepţionale,la persoanele care nu iau pilule sângerările între cicluri pot fi indicii de dereglări ale sănătăţii.