Ce trăsături definesc un psihopat. Neurologii sunt de părere că are patru caracteristici

1 shutterstock 760652995 jpg jpeg

Recent, a avut loc un seminar virtual în cadrul programului „The Science and Information Exchange” derulat de Academia Naţională de Ştiinţe a SUA. A fost o ocazie bună ca profesorul de psihologie şi neurologul Abigail Marsh de la Universitatea Georgetown să explice că o persoană psihopată are patru caracteristici.

Un psihopat are anumite trăsături definitorii, potrivit neurologului american Abigail Marsh. Este vorba despre incapacitate de a iubi, insensibilitatea în cazul în care se întâmplă să facă rău cuiva, lipsa milei faţă de ceilalţi şi a remuşcărilor. În privinţa imposibilităţii de a avea milă, neurologul a explicat: „Când cineva apropiat unui psihopat se simte trist sau speriat, acesta nu-i poate înţelege emoţia, pentru că sunt sentimente pe care nu le-a simţit el însuşi”, prin urmare nu poate empatiza.

Iubirea şi mila le sunt străine

O altă caracteristică a unei persoane psihopate este aceea că nu poate să experimenteze sentimentul de iubire. „El nu poate avea relaţii strânse de iubire cu nimeni sau nu în acelaşi mod în care o fac alţii. Dintre persoanele cu psihopatie pe care le-am intervievat, multe au spus că nu iubesc pe nimeni, nici rude, nici prieteni. Sunt insensibili la posibilitatea unui rău care li se poate întâmpla. O fată pe care am studiat-o a spus că nu o sperie nimic”, a declarat specialistul. A mai adăugat că aceste persoane s-ar putea să se gândească la cei dragi ca la nişte asociaţi care îi pot ajuta, dar pe care îi percep ca fiindu-le inferiori lor.

Nu simt remuşcare şi dau vina pe cei pe care-i rănesc

La finalul intervenţiei sale, neurologul Marsh a vorbit despre lipsa de remuşcare a celor cu psihopatie. A adăugat că a studiat un băiat a cărui mamă s-a internat într-un centru de sănătate mintală din cauza stresului de a avea grijă de el. Când Marsh l-a întrebat cum se simte, el a spus că nu l-a afectat. „Băiatul a spus că lucrurile pe care le face o rănesc pe mama lui, dar ea nu-i spune cât de mult, aşa că nu simte că ar avea vreun efect asupra lui. Îşi acuza mama pentru absenţa lui totală de remuşcări, pentru toate lucrurile negative”, a detaliat Marsh.

FOTO: Shutterstock