Ce trebuie să faci când îţi curge sânge din nas. 4 recomandări

de ce îţi curge sânge din nas jpeg

Probabil te-ai confruntat măcar o dată cu sângerările nazale. Nu îţi face griji, dar de multe ori, în spatele acestor sângerări grave, stau nişte probleme de sănătate, dar nu întotdeauna. Aceste sângerări sunt comune la adulţi, precum şi la copii. Iată ce trebuie să faci când îţi curge sânge din nas.

Nasul are multe vase de sânge mici,care se pot sparge uşor,din cauza modificărilor de temperatură sau a răcelii. Aerul care este inspirat pe nas poate usca sau irita membranele care acoperă interiorul,formând cruste care se pot rupe şi provoca sângerările nazale. Deoarece temperatura este un factor important în cauza acestor rupturi,este explicat de ce cele mai multe sângerări apar în timpul iernii.

Majoritatea acestor sângerări nazale se întâmplă în partea din faţa septului nazal. Rar se întâmplă să curgă în profunda parte a nasului. Niciunul dintre ele nu provoacă moartea.

Iată care sunt principalele cauze care duc la sângerări:

  

-Alergiile,iritaţiile sau răceala;

-Aerul foarte rece sau uscat;

-Suflarea tare a nasului;

-Orice leziune sau

;

-Produsele chimice;

-

;

-În cazuri extreme,posibile tumori.

Ce trebuie să faci când îţi curge sânge din nas:

Primul lucru pe care ar trebui să-l atunci când îţi curge sânge din nas este să rămâi calmă,mai ales în cazul copiilor. Calmează-te,întinde-te pe canapea sau pe pat,spune că totul va fi în regulă şi că în curând o să se oprească. Trebuie să ai următoarele recomandări în minte.

 Te întinzi pe pat şi stai cu capul pe spate,cu mâna opusă nării din care îţi curge sânge,ridicată. Trebuie să stai întinsă,pentru a evita înghiţirea sângelui,şi să respiri pe gură.

După ce te-ai aşezat,strânge uşor nasul,nu septul,doar partea moale între degetul mare şi cel arătător,astfel încât cavităţile nazale să fie închise. După 2 minute,dă-i drumul,apoi prinde din nou,şi vezi dacă îţi mai curge sânge,dacă s-a oprit. Nu uita că trebuie să respiri pe gură.

 Aminteşte-ţi a ţine capul pe spate,pentru a evita înghiţirea sângelui.

La fiecare 5 minute,verifică dacă nasul mai sângerează. În cazul în care nu se opreşte,aplică un compres rece sau un pic de gheaţă pe podul nasului timp de câteva secunde pentru a opri sângerarea. 

Oamenii,de obicei,acoperă nasul cu tifon,care este bine,dar este important să nu acopere complet nasul. Doar pune o cantitate mică de tifon cu care să nu obstrucţionezi complet trecerea nazală. Un alt lucru care trebuie avut în vedere este că nu se recomandă stabilirea în timp a cât o să dureze sângerarea nazală. Uneori se fac greşeli şi mulţi oameni au tendinţa de ai face pe cei care au sângerări să stea întinşi pe sol sau pe canapea. Acesta nu este un lucru bun,pentru că aşa cum deja am spus,există riscul de înghiţire a sângelui.

Când vine vorba de ce trebuie să faci când îţi curge sânge din nas, cel mai bun mod este de a sprijini capul pe spate,astfel încât sângele care curgesă se oprească şi să nu-l acoperi. Un alt sfat este de a evita respiraţia sau suflatul nasului pentru câteva ore după ce ai sângerările. Acest lucru poate duce la începerea hemoragiei. Dacă vezi că sângerările nazale nu se opresc,trebuie să consulţi un medic pentru a putea ajuta la controlul sângerărilor. Este comună aplicarea unui spray decongestionant nazal pentru a proteja venele mici şi de a controla sângerarea.

Ce trebuie să faci când îţi curge sânge din nas - Ar trebui să mergi la un centru medical în următoarele cazuri:

-Sângerări nazale care nu se opresc după 20 de minute;

   

-Ai sângerări,după ce te-ai lovit la cap. Acest lucru poate indica un traumatism cranian grav:

    

-Dacă te loveşti în nas şi în afară de sângerare,se deformează. Este posibil să se fi rupt septul nazal,care este foarte dureros.