Cele mai stânjenitoare întrebări la GINECOLOG

1 73492 original jpg jpeg

Consultul ginecologic nu este cea mai plăcută şi simplă treabă din lume. Dar dacă te gândeşti la cât de necesară este, efortul de a vizita medicul măcar o dată la doi ani, obicei care îţi poate salva chiar viaţa, este floare la ureche faţă de alte situaţii stânjenitoare la care suntem de multe ori supuse.

Iată câteva din cele mai des întâlnite probleme pentru care femeile apelează la medicul ginecolog.Înainte de toate,este foarte important să ai o relaţie sinceră cu acest medic şi să-i prezinţi toate detaliile unei suferinţe. De asemenea,este obligatoriu să poţi vorbi cu el deschis despre problemele tale. Dacă simţi că te repezeşte şi că nu-ţi oferă suficiente informaţii,tot ce ai de făcut este să cauţi alt medic ginecolog,care se pliază pe nevoile tale.

„De ce am dureri când facem dragoste“

Nu toate femeile se confruntă cu această senzaţie foarte neplăcută,aproximativ 15% din femeile active sexualsuferă de dureri indiferent de vârstă.

Acestea nu trec de la sine şi anunţă o afecţiune,de aceea este foarte important să-i spui medicului,fără jenă,despre dureri. Nu trebuie să stai să înduri.

Printr-un simplu control se poate depista cauza şi cu tratament se poate înlătura. Nu există un diagnostic anume,pentru că sunt mai mulţi factori care pot interacţiona.

„De ce am mâncărimi“

Te lupţi cu senzaţia insuportabilă de mâncărime? Medical,se numeşte prurit vulvar şi trebuie amintită ginecologului,care nu are de unde să ştie acest aspect. De ruşine,cele mai multe femei cred că este vorba despe vreo infecţie şi iau tratamente din farmacii care nu au niciun efect.

Mai ales că farmacistul îţi recomandă un produs în funcţie de ce ce îi spui tu. Astfel se cheltuie sume mari de bani degeaba,fără să ştii exact ce ai.

Pruritul poate avea mai multe cauze,de exemplu,poate să fie o infecţie,o iritaţie a vulvei,sensibilitate la produsele de curăţare şi,mai rar,semn de leziuni canceroase. Nu e de glumă.

„E normal ca durerile lunare să fie atât de intense?“

În fiecare lună,ciclul menstrual se poate desfăşura sau nu cu simptome de tipul unui disconfort abdominal dureros. Însă durerile nu trebuie să fie insuportabile.

Dacă simţi că nu te poţi da jos din pat sau nu poţi merge din cauza durerilor,mergi la medic. Prietenele sau chiar mama ori altă persoană de sex feminin din familie îţi pot spune că şi ele se confruntă cu această problemă şi că este normal,dar nu este.

Durerea indică o afecţiune locală şi trebuie considerată ca atare. Dinsconfortul lunar ar trebui să se manifeste prin semne discrete,de exemplu,prin dureri uşoare,difuze,de regulă care au loc în prima zi a menstruaţiei.

Dacă senzaţia se intensifică,spune-i medicului. În multe cazuri,endometrioza a fost de vină pentru durerile groaznice.