Cinci semne care îţi spun că faci un accident vascular cerebral

1 83125 original jpg jpeg

Este o condiţie extrem de periculoasă. Pacientul care suferă de un accident vascular cerebral trebuie să ajungă urgent la spital. Esti important ca orice om să ştie semnele care indică un posibil AVC. Acesta apare când un vas de sânge se rupe şi apare hemoragia sau când se înfundă şi provoaca un infarct. 

Cinci semne care îţi spun că faci un accident vascular cerebral:

1. Pacientul observă că îi slăbeşte forţa în unul dintre membre

2. Poate avea furnicături sau amorţeli în membrul în care forţa i s-a diminuat

3. Pacientul poate prezenta tulburări de vorbire, concretizate în special prin dificultăţi în articularea cuvintelor

4.Se poate observa o asimetrie facială evidentă, instalată brusc. Nu poate fi confundată cu asimetria uşoară pe care o avem cu toţii la nivel feţei. Această asimetrie specifică AVC afectează mai mult partea inferioară a feţei, cel mai frecvent semn fiind căderea colţului gurii.

5. Cefalee (durere de cap), ce apare doar în accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fără durere. Durerea are intensităţi variabile, de la durere de intensitate variabilă până la durere atroce.

"Timpul este esenţial. Din momentul în care a început atacul, în maximum două - trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog. Este bine ca, în cazul în care prezintă astfel de msiptome, să nu mai piardă timpul mergând pe la medicul de familie, ci să se ducă direct la Urgenţe. Să meargă chiar dacă nu sunt siguri de simptomele lor. În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic", spune doctorul Nicolae Bogdan. 

image

"În momentul în care un vas de sânge se înfundă, o parte din neuroni sunt complet lipsiţi de sânge şi mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibaţi funcţional. Dacă bolnavul întârzie foarte mult, tot mai mulţi dintre neuronii inhibaţi intră în categoria neuronilor morţi", mai explică el, conform adevărul.ro.