Cistita: cum îi vii de hac?

1 57682 original jpg jpeg

Dacă simţi nevoia să urinezi urgent şi des, dacă ai de fiecare dată usturimi, e posibil să suferi de o cistită. E o afecţiune care face parte din categoria infecţiilor urinare şi  care recidivează, afectându-ţi calitatea vieţii.

 Ce e cistita

Cistita este o inflamaţie a peretelui vezicii urinare,cauzată de bacterii. Simptomele principale sunt nevoia urgentă de a merge la toaletă (chiar dacă,de fiecare dată,suferinda elimină doar câteva picături), usturimi şi durere la urinare,senzaţia de greutate în partea inferioară a abdomenului. Adeseori, urina este tulbure.

 Care sunt cauzele?

La femei, uretra – canalul care permite urinei să fie evacuată din vezică – este foarte scurtă,de circa 2 cm. Prin urmare,poate fi străbătută uşor de multitudinea de bacterii aflate în zona genitală. Bacteriile provenite din flora intestinului gros sunt de obicei responsabile pentru infecţie:în anumite condiţii,ele invadează vezica urinară şi dau neplăcutele simptome. Factorii care favorizează infecţia sunt raporturile sexuale (cantitatea bacteriilor în urină creşte de 60 de ori după un raport sexual,de aceea e bine să urinezi imediat după ce ai făcut sex),proaste obiceiuri de igientă intimă (duşuri vaginale frecvente),vârsta,lenjeria de corp din materiale sintetice sau prea strâmtă.

 Bacteriile reponsabile

Numeroase bacterii pot cauza cistitele acute:

-75-90 % din infecţii sunt cauzate de bacteria intestinală Esterichia coli

-5-20% sunt cauzate de Staphylococcus saprophyticus. Această bacterie e cauzatoare de cistită mai mult la femeile tinere şi e mai rar la cele aflate la vârsta menopauzei.

-În 1-3 % din cazuri,vinovate sunt bacteriile Proteus mirabilis,Klebsiella pneumoniae şi Enterobacter.

 Teste de urină pentru diagnostic

Afecţiunea poate fi confirmată printr-o analiză de urină,prin care se măsoară anumiţi parametri (leucocitele,nitriţii). Poţi să obţii un diagnostic rapid cumpărând de la farmacie un test specific,tip bandă,care trebuie cufundat în urina colectată dimineaţa,într-un recipient steril. În funcţie de culoarea pe care o iau câmpurile marcate de pe test,afli dacă ai sau nu infecţie.

Opţiuni de tratament

Medicul îţi va prescrie tratamentul potrivit – cel mai adesea,cu antibiotice,dacă sursa infecţiei este bacteria E.coli. Dacă simptomele persistă,e necesar un examen citobacteriologic al urinei (ECBU),pentru a se depista cu exactitate care e bacteria vinovată şi se a ajusta apoi tratamentul.

Sursa foto: ourcpc.com