Colonul iritabil: cum se manifestă şi ce tratamente dau rezultate
Problemă digestivă frecventă, sindromul colonului iritabil nu este grav, dar are simptome neplăcute, care pot afecta calitatea vieţii. Acestea pot fi însă reduse dacă ţii cont de unele sfaturi.
Nu se ştie cu exactitate ce anume duce la apariţia colonului iritabil. Printre posibilele cauze implicate se numără: comunicarea deficitară între creier şi sistemul gastrointestinal, contracţiile muşchilor intestinali, procesul inflamator şi infecţiile.
Se manifestă prin disconfort digestiv
Simptomele colonului iritabil variază şi includ: durerea sau crampele abdominale, balonarea, prezenţa mucusului în scaun, diareea şi constipaţia. La unele persoane, simptomele se pot agrava sau dimpotrivă, dispar în timp. Este posibil ca unele alimente sau stresul să declanşeze manifestările specifice sindromul intestinului iritabil. Pentru că are simptome comune cu alte boli digestive (afecţiuni pancreatice, colecistita, intoleranţa la lactoză), diagnosticul sindromului de colon iritabil este unul de excludere. Pentru depistarea afecţiunii, sunt indicate: colonoscopia, sigmoidoscopia, tomografia computerizată abdominală şi endoscopia digestivă superioară.
Mergi la medic dacă ai slăbit mult, dacă ai diaree noaptea, sângerări rectale, anemie, vărsături şi dureri abdominale inexplicabile.
Ţine un jurnal alimentar
Timp de o săptămână, notează ce mănânci la fiecare masă. Totodată, scrie cu ce simptome te confrunţi. Astfel, poţi repera alimentele care îţi produc manifestări şi pe care le poţi limita sau chiar evita.
Limitează consumul de fibre insolubile
Prezente în alimentele de origine vegetală, fibrele se împart în solubile (formează o pastă în amestec cu lichidele) şi insolubile (trec prin tractul digestiv fără să-şi schimbe forma). Dacă ai colon iritabil, fibrele insolubile pot fi agresive pentru colon. Surse de fibre insolubile sunt: ridichile, mazărea, fasolea verde, cerealele integrale. În schimb, nu există restricţii în ceea ce priveşte fibrele solubile (merele, perele, strugurii, portocalele, usturoiul, ceapa, broccoli, spanac.
Redu consumul de sorbitol şi fructoză
Sindromul intestinului iritabil este asociat cu probleme de absorbţie a sorbitolului şi a fructozei. Prin acumulare, acestea pot accentua iritaţia intestinului. Nu trebuie să le excluzi total din dietă, ci să le limitezi aportul. Alege fructele cu un conţinut scăzut de fructoză (afine, mure, portocale, ananas, pepene) şi evită produsele care conţin sorbitol (băuturi carbogazoase, bomboane, biscuiţi).
Gestionează stresul
Cei care au colon iritabil ştiu că stresul le poate agrava simptomele. De aceea, este bine să găseşti modalităţi prin care să îl controlezi sau să îl ţii la distanţă. De pildă, activitatea fizică te ajută să reduci din intensitatea stărilor tensionate. Efecte benefic au şi relaxarea, masajul şi respiraţia profundă.
Ce medicamente poţi lua
Printre medicamentele recomandate celor cu sindrom de colon iritabil se numără antispasmodicele, antidiareicele şi laxativele. Dacă balonările sunt simptomul supărător, este eficient cărbunele vegetal, în vreme ce tratamentul cu probiotice reface flora intestinală.