Cum combaţi efectele variaţiei presiunii atmosferice

1 73393 original jpg jpeg

Durerile articulare, tensiunea arterială şi astenia sunt doar câteva dintre efectele variaţiei presiunii atmosferice care însoţesc, de cele mai multe ori, sezonul primăvăratic.

Atunci când schimbările de temperatură sunt bruşte,organismul consumă mai multă energie în încercarea de a se adapta,iar acest lucru poate determina apariţia unor probleme. 

 

Durerile articulare

“Modificarea presiunii atmosferice,care de obicei apare înainte de schimbarea vremii,poate să aibă ca efect apariţia durerilor articulare. Articulaţiile sunt de fapt nişte structuri închise,compacte,care au o presiune intra-articulară. Atunci când există o diferenţă semnificativă între presiunea din interiorul articulaţiei şi presiunea exterioară,atmosferică,iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare,organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos şi va genera un stimul agresiv,care se va traduce în durere”,explică Bogdan Goga,fizioterapeut.

  

Tensiunea arterială    

Ca şi în cazul articulaţiilor,arterele şi venele au o presiune intra-arterială,care supusă presiunii atmosferice crescute din exterior,va determina modificări ale fluxului sangvin,ce se vor manifesta,de cele mai multe ori,prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice.

Astenia de primăvară        

Astenia de primăvară este caracterizată de o stare de oboseală şi apare din cauza unor dezechilibre şi a faptului că organismul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate,motiv pentru care,în încercarea de a se adapta,organismul oboseşte.

Rolul mişcării în combaterea acestor probleme

Fizioterapeut Bogdan Goga ne explică modul în care mişcarea ne ajută în combaterea durerilor articulare,tensiunii arteriale şi a asteniei.

1.

Dacă suferiţi de dureri articulare,simptome specifice artrozelor sau reumatismului degenerativ,este bine să faceţi o vizită la cabinetul de fizioterapie. Odată instalate aceste afecţiuni,ele nu pot fi vindecate,însă un program personalizat de fizioterapie vă va ajuta să diminuaţi durerile şi să stopaţi evoluţia bolii. De asemenea,va reda funcţionabilitatea corectă a articulaţiilor,iar schimbările de presiune atmosferică nu vor mai avea un impact asupra organismului.

2.

Problemele de tensiune arterială pot fi şi ele rezolvate dacă ieşiţi cât mai mult în aer liber şi faceţi mişcare,adoptând în paralel un regim alimentar echilibrat,bogat în fructe şi legume. De asemenea,kinetoterapia realizată regulat va normaliza activitatea cardiacă şi va tonifia musculatura,care va putea funcţiona mai eficient şi cu un consum mai redus de energie,diminuând depozitul de ţesut adipos. Astfel cordul va putea funcţiona la parametrii fiziologici,având o tensiune arterială şi un puls la parametrii optimi.

3.

Kinetoterapia,în cazurile de astenie de pimăvară,este esenţială. De preferat,este ca programul de kinetoterapie să fie personalizat şi realizat în aer liber,astfel încât să activeze diverse grupe musculare şi să secrete serotonina,substanţa responsabilă de starea de bine.