Cum descoperi dacă ai boala secolului care a afectat mai mult de 50% din populaţie

1 74264 original jpg jpeg

Mai mult de jumătate din populaţia planetei suferă de boala secolului, numită de americani „burnout“ şi devenită deja un fenomen de masă. Statisticile alarmante reuşesc să îi determine pe oameni să fie mai atenţi la starea lor de sănătate.

„Burnout“,cunoscută în limba română sub numele de oboseală cronică,este o afecţiune considerată de medici ca fiind una destul de gravă. În America li se dau concedii medicale celor care se confruntă cu ea,ceea ce înseamnă că nu este absolut deloc de neglijat. Se pare că afectează pe toată lumea,începând cu cei preocupaţi de carieră,celebrităţi,oameni cu joburi solicitante,până la femeile casnice.

Află care sunt simptomele acestei afecţiuni şi dacă te regăseşti în câteva dintre ele,mergi neapărat la un consult medical.

Nu poţi să dormi

Deşi te simţi extrem de obosită,încât ai impresia că ai putea dormi zile întregi la rând,atunci când încerci să adormi,nu reuşeşti. Ora ta zilnică de culcare este una foarte târzie,deseori după 2 noaptea,reuşind să te odihneşti cu greu şi nu mai mult de 4-5 ore.

Epuizarea

Un stil de viaţă stresant,un job care te suprasolicită,insomniile,pot determina apariţia epuizării,atât de ordin psihic,cât şi de ordin fizic. Te vei simţi atât lipsită de energie,încât orice activitate zilnică îţi va lua mult timp şi o vei percepe ca fiind extrem solicitantă. Luând în calcul faptul că epuizarea este o reacţie normală la stres,îţi poţi da seama destul de greu dacă ai ajuns să te confrunţi cu această boală sau dacă este doar un simptom de moment.

Stări de ameţeală

Din cauza oboselii,stările de leşin însoţite de migrene sunt foarte frecvente. Din această cauză nu poţi să parcurgi distanţe mari sau să faci sport,cu toate că o activitate sportivă de cel puţin 2-3 ori pe săptămână,te-ar ajuta foarte mult să-ţi reglezi somnul.

Citeşte şi:Ce probleme de sănătate poate ascunde oboseala cronică

Performanţă redusă

Oboseala cronică poate afecta sarcinile zilnice pe care le ai de îndeplinit la muncă,ori acasă. Îţi va fi greu să te concentrezi sau să dai dovadă de creativitate. Orice te va irita cu uşurinţă,ţi se va părea stresant şi frustrant,încât vei simţi nevoia să critici încontinuu.

Simptome asemănătoare cu ale altor boli

Nu este recomandat să îţi pui tu un diagnostic,consultul unui medic este absolut necesar. Se poate întâmpla ca anumite simptome să semnaleze de fapt prezenţa altor afecţiuni,precum:depresia,anxietatea,iar tratamentul destinat să trateze oboseala cronică să nu te ajute în cazul acesta.

Remedii

Vitaminele sunt de folos,fie că sunt procurate direct din hrană,de preferat hrană vie (neprocesată termic),fie că sunt din suplimente de vitamine,îţi pot ajuta organismul să se refacă şi să înceapă să funcţioneze normal. Pentru atunci când nu poţi să adormi,poţi folosi magneziu sub formă de pulbere. Evită consumul de alimente care conţin dopamină,cu efect excitant,care întârzie adormirea. Consumă peşte,orez,banane,care stabilizează buna dispoziţie şi reglează somnul. Evită seara preparatele din:carne,ouă,maioneză,condimente,paste făinoase sau prăjelile. Înainte de culcare,aeriseşte bine camera şi bea ceaiuri din plante:muşeţel,valeriană,roiniţa,maghiran,tei,sunătoare,tătăneasa,nalbă mare.

CIteşte şi:Nu ignora oboseala şi durerile de oase-pot ascunde cancer

sursă foto:pinterestRecente