Cum gestionezi crizele biliare

1 80613 original jpg jpeg

Crizele biliare, frecvente la femei, sunt cel mai adesea provocate de o alterare a mecanismului de eliminarea a fierii. Simptomele neplăcute – dureri în partea dreaptă a abdomenului, greţuri, vărsături – sunt favorizate de stres, alimentaţie nesănătoasă sau de stilul de viaţă haotic.

Vezica biliară, cunoscută şi sub numele de colecist, este un organ în formă de pară, legat de ficat. Are rolul de a stoca bila (fierea) – un lichid vâscos, de culoare gălbui-verzuie, care e secretat de ficat şi care intervine în procesul de digestie. Criza biliară este cauzată, cel mai adesea, de prezenţa calculilor biliari (în termeni populari „pietre la fiere“). Cele mai frecvente simptome sunt durerile acute în partea dreaptă a abdomenului, greaţă, febră şi diaree.

Cauza colicilor

Calculii sunt compuşi, în majoritatea cazurilor, din colesterol cristalizat. Forma, talia şi numărul lor variază – de la cea a unui grăunte de nisip la dimensiunea unei mingii de golf. De cele mai multe ori, pietrele nu provoacă niciun simptom. Totuşi, pot astupa conductele prin care fierea se duce spre ficat şi spre intestin. Pentru că nu mai reuşeşte să se golească, vezica biliară se umflă, ceea ce duce la dureri violente – aşa numita colică biliară. Se întâmplă însă ca pietrele să nu cauzeze colici, fiind descoperite, cel mai adesea, din întâmplare, în cursul unei ecografii abdominale.

Bine de ştiut!

Intensitatea simptomelor în caz de colică biliară un depinde de dimensiunea calculilor. Adesea, calculii mici, care migrează în conductele biliare, pot provoca dureri puternice, în timp ce pietrele cu volum important sunt prea mari pentru a bloca căile biliare.

Investigaţii necesare

Litiaza biliară este diagnosticată cu ajutorul unui examen ecografic şi în urma unor teste de sânge, iar tratamentul este fie medicamentos, fie chirurgical. În timpul puseelor dureroase, se pot administra medicamente care reduc durerea, însă acest lucru nu va face ca pietrele să dispară. Dacă crizele se repetă, pentru a evita complicaţiile infecţioase, doctorul va recomanda intervenţia chirurgicală laparoscopică, sub anestezie generală.  Este important ca persoanele care suferă de crize biliare să se prezinte din timp la medic.

Ştiai că...

…persoanele cu diabet prezintă risc sporit de criză biliară? Acestea trebuie să îşi ţină sub control greutatea, deoarece obezitatea este un factor important în apariţia bolii. Atenţie însă, fiindcă dietele care duc la pierderea rapidă în greutate favorizează şi ele crizele.  

Ştiri din sănătate

Uleiul de peşte scade riscul de alergii în sarcină

Consumul zilnic al unei capsule cu ulei de peşte de către femeile însărcinate ar putea reduce riscul bebeluşului de a dezvolta alergii alimentare cu până la 30%, arată un studiu britanic. Uleiul de peşte conţine acizi graşi Omega-3, care au un efect pozitiv, antiinflamator. Studiile anterioare au sugerat faptul că alimentaţia în sarcină poate influenţa dezvoltarea alergiilor la nou-născuţi.  



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg