Cum îţi dai seama dacă ai intoleranţă la gluten
Simptomele bolii celiace sau intoleranţei la gluten sunt nespecifice şi, prin urmare, trebuie să fii atentă, deoarece pot reflecta şi semnele altor boli. Aşadar, în cazul în care bănuieşti că suferi de această afecţiune autoimună, trebuie să mergi să-ţi faci nişte analize.
Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate apărea la orice vârstă.
Glutenul este proteina care se găseşte în alimentele pe bază de grâu (paste,pâine),iar oamenii care sunt sensibili la ea nu o pot digera. Însă,sensibilitatea glutenului poate afecta procesele din organism dincolo de tractul digestiv.
Citeşte şi:Iată de ce te trezeşti cu durere de stomac dimineaţa
Există câteva simptome cu care se confruntă oamenii după ce mănâncă alimente care conţin gluten,şi anume:-Oboseală neexplicabilă;-Schimbări de dispoziţie;-Modificări hormonale;-Ameţeli;-Migrene;-Furnicături;-Anemie;-Flatulenţă;-Balonare;-Dureri abdominale recurente;-Dureri articulare;-Spasme musculare;-Scădere în greutate;-Eroziuni de smalţ dentar;-Afte bucale;-Tulburări digestive.
Citeşte şi:Iată ce trebuie să mănânci dacă ai intoleranţă la gluten!
Cine este predispus la intoleranţă la gluten
Persoanele care suferăde diabet zaharat tip 1 şi tiroidă autoimună sunt predispuse la intoleranţă la gluten. Dar cu ajutorul unui tratament adecvat,ele pot avea o viaţă normală.
Cum poţi preveni intoleranţa la gluten
Exclude din dietă produsele alimentare care conţin gluten. Ele trebuie evitate pentru totdeauna,dacă nu vrei să te mai confrunţi cu tulburări digestive.