Cum îţi îngrijeşti corect urechile

1 66203 original jpg jpeg

Beţişoarele de vată nu sunt indicate în curăţarea urechilor, pentru că nu sunt sterile. Ceara pe care ne chinuim s-o îndepărtăm are acţiune antibacteriană şi rol de autocurăţare.

Igiena urechilor nu se rezumă doar la folosirea beţişoarelor de vată,pentru că,odată deshis recipientul în care sunt depozitate,ele nu mai sunt sterile.

Medicul specialist ORL Cezara Danciu,de la Spitalul Colţea din Bucureşti,spune că,atunci când vrem să luăm un beţişor din cutie,atingem şi altele şi le contaminăm. Le putem folosi doar pentru igiena părţii externe a urechii,adică pentru pavilion şi intrarea în canalul auditiv.

Cum se formează dopurile de ceară

Cu beţişorul poţi atinge din întâmplare timpanul,care se poate perfora. În plus,aşa împingi ceara spre interiorul urechii şi,în timp,se formează dopuri de ceară care afectează auzul.

Folosirea apei cu săpun rămâne metoda cea mai simplă şi mai sigură pentru igiena urechilor. Aşa cum se recomandă şi în cazul bebeluşilor,putem folosi colţul umed al unui prosop pentru curăţarea urechii,fără a permite apei să intre în conduct. Umezeala favorizează apariţia infecţiilor.

Ştiai că pentru mai mult de 70% din otitele externe la copii sunt de vină beţişoarele?

Să nu mai vorbim că din cauza lor pot apărea o serie de afecţiuni cum este micoza urechii,care inflamează urechea,produce tensiune,durere şi scade auzul.

Ceara oferă protecţie antibacteriană

Canalul auditiv extern are în structură glande care secretă cerumen,cunoscut sub numele de ceară de ureche. Această secreţie are însă rol antibacterian şi protejează prin împingerea particulelor străine în afara urechii.

Ceara strânge în drumul ei celule epiteliale descuamate de pe suprafaţa conductului auditiv,fire de păr,de praf.

Cerumenul lubrifiază pielea,îi menţine pH-ul potrivit şi o apără de microbi,fiind un indicator important pentru sănătatea urechii. Când ceara este îndepărtată,încep să se dezvolte otitele externe.

Spray-urile de urechi,câte 2 pufuri

Igiena urechii se poate face eficient cu ajutorul spray-urilor auriculare,pe care le găseşti în farmacii. Acestea au rolul de a fluidifica secreţiile şi de a le ajuta să se scurgă în exterior.

Medicii ORL-işti recomandă pentru menţinerea igienei urechii utilizarea spray-uluide două ori pe săptămână,sub forma a două pufuri pulverizate în interiorul conductului auditiv.

Idei Click! pentru femei

-Evită introducerea obiectelor contondente în ureche,pentru a nu răni timpanul. Şi căştile de urechi sunt periculoase,mai precis acelea tip dop,care intră mai adânc în canalul auditiv. Alege căştile care se poartă pe urechi. Medicul de familie Călin Ciubotariu recomandă să eviţiexpunerea la zgomote intense. Acestea pot stimula în exces secreţia de cerumen.

-„După baie sau înot,dacă rămâne apă în urechi pune câte o picătură de spirt medicinal“,recomandă medicul Călin Ciubotariu. Acesta modifică tensiunea superficială,ducând la ruperea peliculei de apă şi la evacuarea sa.