Cum poate fi prevenită hepatita A

1 75833 original jpg jpeg

Printre numeroasele infecţii care afectează oamenii din întreaga lume, hepatita A este cel mai frecvent depistată. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), hepatita A este o boală hepatică virală care poate provoca boli uşoare până la severe.

Despre hepatita A

Virusul hepatitei A este transmis prin contactul direct cu persoana infectată, prin alimente şi prin apă contaminată cu materii fecale care conţin bacteria. Deoarece Ficatul este cel afectat, în majoritatea cazurilor, organul se inflamează dar se vindecă dacă boala nu se dezvoltă.  Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile

Principalele simptome ale hepatitei A sunt:

-    febră

-    stare de rău

-    senzaţie de greaţă

-    stare de slăbiciune

-    pierderea poftei de mâncare

-    disconfort abdominal

-    urină închisă la culoare

-    icter (ochi îngălbeniţi), care poate apărea la 1-2 săptămâni de la debutul bolii

-    diaree

-    oboseală

Factorii majori de risc pentru infecţie cu virusul hepatic A includ igiena precară, lipsa apei potabile, conveţuirea cu o persoană infectată sau călătorii în zonele foarte slab dezvoltate. Pentru prevenirea sau menţinerea sub control a infecţiei este nevoie de vaccinare împotriva hepatitei A.

Iată câteva sfaturi de care să ţii cont ca să nu te infectezi cu virusul hepatic A

-    Spală-te regulat pe mâini cu apă curată şi săpun, mai ales după ce foloseşti toaleta sau transportul în comun;

-    Evită să mănânci alimente care au stat mult timp în soare (aer liber);

-    Spală-te pe mâini înainte de a mânca;

Alimentele cu riscul de mai mare sunt fructele, legumele, fructele de mare, îngheţata şi apa din surse nesigure.