Cum previi osteoporoza

1 61612 original jpg jpeg

Femeile, persoanele care suferă de diabet sau de boli digestive, fumătorii şi alcoolicii sunt cei mai predispuşi la fragilitate osoasă. Osteoporoza trebuie prevenită, pentru că tratarea acestei boli presupune luni de terapie, iar vindecarea este imposibilă.

Calciul şi vitamina D sunt esenţiale

Calciul are un rol deosebit în prevenirea osteoporozei,pentru că ajută la construirea scheletului osos şi menţine sănătatea oaselor.Vitamina D ajută la absorbţia calciului şi la fixarea lui în oase. Expunerea la soare în perioada martie-septembrie,15 minute în fiecare zi,asigură necesarul de vitamina D.

Exerciţiul fizic

Potrivit specialiştilor,rezistenţa osoasă maximă este atinsă până la vârsta de 20 de ani,după care se menţine şi începe să scadă după vârsta de 50 de ani. În cazul persoanelor care fac sport de performanţă,densitatea osoasă este mai mare cu 13% faţă de a acelora care nu fac mişcare. Aşadar,chiar dacă nu te afli printre iubitoarele de sport,poţi face exerciţii fizice uşoare în fiecare zi,în jur de 30 de minute. De asemenea,dacă organismul îţi permite,practică baschetul,voleiul şi mergi pe jos într-un ritm alert. În felul acesta îţi vei tonifica muşchii şi-ţi va creşte rezistenţa osoasă.

Info:În lume,osteoporoza afectează 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani,arată un studiu al Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România.

Surse alimentare de calciu şi vitamina D

Calciu-Necesarul zilnic  1.000-1.300 mg-Le poţi lua din:produse lactate,legume verzi,peşte,nuci,alune,tofu

Vitamina D-200 UI-  peşte gras (somon,sardine),ouă,ficat,cereale

În cazul persoanelor vârstnice sau cu predispoziţie la osteoporoză,se recomandă terapia prin rezonanţă nucleară. Această metodă,nouă în România,ajută la refacerea densităţii minerale osoase şi la creşterea rezistenţei osului. MBST se realizează prin folosirea câmpului magnetic,care are drept scop stimularea celulei responsabile de formarea osului. Numărul şedinţelor se stabileşte de medicul specialist,în funcţie de nivelul de fragilitate a oaselor. În timpul terapiei,pacienţii pot să resimtă senzaţie de căldură sau de furnicături la nivelul coloanei. Toate simptomele dispar însă pe măsura continuării şedinţelor.

Sfatul specialistului-Dr. Mihaela Mihail,medic primar Recuperare medicală,medicină fizică şi balneologie,Clinica Laurus Medical. Telefon:021.407.77.88

Osteoporoza este o boală care poate fi prevenită,adoptând o dietă adecvată şi practicând,regulat,exerciţiul fizic adaptat fiecărui pacient în parte. Odată diagnosticată,osteoporoza poate fi tratată,dar nu şi vindecată! Cu osteoporoza se poate „convieţui“ foarte bine dacă i se acordă importanţa cuvenită şi se respectă indicaţiile medicului curant.



Recente

ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură foto  Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg