Cum recunoşti intoleranţa alimentară

1 71670 original jpg jpeg

O afecţiune greu de depistat, cu multe simptome supărătoare. Este vorba despre intoleranţa alimentară, adică dificultatea organismului de a digera unele alimente. Jumătate din populaţia de pe Glob suferă de această afecţiune, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Simptomele afecţiunii

Persoanele care au intoleranţă alimentară pot avea probleme digestive,precum dureri de stomac,balonare,disconfort după masă,constipaţie sau diaree. Totodată,poate apărea tusea,dar şi dureri articulare,erupţii pe piele,migrene şi oboseală cronică.

Este foarte important să fii atentă dacă după ce consumi anumite alimente apar astfel de simptome. Dacă da,atunci trebuie să mergi la medic. Acesta este cel care va pune diagnosticul,în urma unor teste.

Cum deosebim intoleranţa de alergie?

Manifestările alergiei apar dintr-o dată şi de fiecare dată după ce consumi un anumit aliment. Alergia poate apărea dacă ai consumat o cantitate foarte mică din acel aliment,în timp ce intoleranţa apare treptat,poate apărea doar după ce ai mâncat o cantitate mare dintr-un anumit aliment,poate apărea doar dacă mânânci des din acea mâncare. Astfel,dacă o alergie poate apărea în 2-3 minute,simptomele unei intoleranţe  la un anumit aliment se pot manifesta în 24 de ore.

Ce alimente cauzează cele mai multe alergii 

Printre alimentele care cauzează aproape 90% dintre alergiise numără alunele,peştele,fructele de mare,oăule,laptele,soia. În ceea ce priveşte intoleranţa alimentară,cea mai comună este intoleranţa la lactoză.

Se întâmplă atunci când organismul nu poate digera lactoza,care se găseşte în lapte. Totodată,mai pot exista persoane intolerante la gluten,cât şi la unii aditivi din alimente,precum îndulcitorii,coloranţii artificiali şi emulsificatorii.

Intoleranţa alimentară te poate îngrăşa

Persoanele care suferă de intoleranţă alimentară pot avea probleme cu menţinerea greutăţii. Acest lucru se întâmplă pentru că unele medicamente la care organismul a căpătat intoleranţă pot afecta metabolismul.

De exemplu,multe persoane pot căpăta intoleranţă la alimentele care conţin grâu. Studiile au arătat că acestea au un metabolism mai lent şi sunt predispuse să câştige în greutate.

Citeşte şi: 

Iată ce trebuie să mănânci dacă ai intoleranţă la gluten!

Ce să mânânci dacă ai intoleranţă la lactoză