Cum să-ţi protejezi coloana vertebrală

1 71859 original jpg jpeg

Gât înţepenit? Dureri de spate? 7 din zece persoane se confruntă cu astfel de neplăceri.Oamenii de ştiinţă spun că sedentarismul şi statul mult pe scaun sunt principalii vinovaţi de problemele coloanei vertebrale.

Cercetătorii spun că şi smartphone-urile sunt,de asemenea,de vină pentru apariţia durerilor de spate. Şi asta pentru că petrecem prea mult timp cu astfel de dispozitive în mână. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme de sănătate,ţi-am pregătit un program pe ore prin care poţi proteja coloana vertebrală.

07:00

Mulţi se confruntă cu dureri de spate încă de la prima oră a dimineţii pentru că discurilor vertebrale se umflă peste noapte,făcându-le mai vulnerabile. Înainte de a coborî din pat,răsuceşte-te,apoi leagănă uşor picioarele peste marginea patului.

07:15

Îmbunătăţeşte-ţi postura în timp ce te speli pe dinţi. Stai drept,trăgând umerii în jos şi ţine muşchii abdominali strânşi.

07:20

Când te îmbraci,ai mare grijă ca sutienul să fie unul potrivit ţie. Specialiştii spun că patru din cinci femei poartă o măsură greşită. Dacă greutatea sânilor este prea mare pentru sutienul pe care îl porţi,muşchii gâtului şi ai coloanei vertebrale toracice se contractă pentru a transporta încărcătura. Sutienele care te strâng pot restricţiona fluxul de sânge,punând presiune asupra nervilor din coloana vertebrală.

08:00

Transportarea unei genţi foarte grele pe un umăr sau într-o mână poate face rău coloanei vertebrale. Din acest motiv,este bine ca întreaga greutate să fie susţinută de o zonă mai mare a corpului. De exemplu,în locul unei genţi alege să transporţi un rucsac în spate.

08:10

Mersul pe jos timp de cel puţin 20 de minute în fiecare zi este vital pentru un spate puternic.

08:20

Citeşte o carte în mijlocul de transport pe care-l foloseşti,mai degrabă decât să butonezi telefonul sau tableta.

Menţine-ţi corpul într-o poziţie neutră,în orice moment. Asta înseamnă că trebuie ca urechile să fie la o distanţă egală faţă de umeri şi de bărbie. Totodată,roteşte-ţi capul şi gâtul după ce termini de citit.

09:00

Dacă serviciul tău presupune să stai 8 ore la birou,ai grijă ca ecranul computerului să fie poziţionat la lungime de un braţ de tine şi aliniat cu corpul tău,astfel încât partea de sus a ecranului să fie la nivelul ochilor.

20:00

Când te apuci de treburile casnice,transformă totul într-un antrenament. De exemplu,când dai cu aspiratorul fă mişcări înainte şi înapoi. Implică în acţiune muşchii abdominali,iar când te apleci îndoaie corpul de la genunchi nu de la talie.