Cum scapi de respiraţia urât mirositoare

trimitere jpeg

Foarte multe persoane care se confruntă cu problema respiraţiei urât mirositoare. Primul pas în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni este un control stomatologic, în cadrul căruia medicul dentist va putea confirma sau exclude cauza orală a halitozei.

Există o serie de cauze diferite ale respiraţiei urât mirositoare,ce variază de la probleme de stomac la dietă şi probleme dentare,însă cele mai multe dintre ele pot fi identificate în cavitatea bucală. 

În acest caz problema trebuie tratată într-un cabinet specializat,deoarece apă de gură sau gumă de mestecat nu îndepărtează cauza,ci doar o maschează pentru o perioada scurtă. Atunci când nu este identificată o cauza dentară,pacientul este trimis către alt medic specialist,deoarece problema poate fi un indiciu al altor boli. 

Cauzele dentare 

Cele mai frecvente cauze ale respiraţiei urât mirositoare sunt cele dentare,cum ar fi limba încărcată,însemnând dezvoltarea bacteriilor între papilele gustative,fapt pentru care este necesar ca,odată cu periajul dentar,să periem şi limba,pentru îndepărtarea depunerilor.

„Cariile dentare,în care rămân resturi alimentare care fermentează şi se descompun,gangrenele dentare,inflamatiile gingivale şi pungile parodontale,zonele de extracţie dentară în perioada de vindecare,protezele dentare necurăţate în mod corespunzător şi,în definitiv,igiena orală necorespunzătoare se află şi ele în strânsă legătură cu o respiraţie neplăcută”,ne atenţionează doamna doctor Mihaela Dan,medic specialist ortodonţie.

Respiraţia urât mirositoare – semn al unor boli 

Respiraţia urat mirositoare persistentă sau un gust neplăcut în gură pot fi un semn de avertizare al bolii gingivale (parodontoză),care este cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinţi. Bacteriile determină formarea de toxine,care irită gingiile. În cazul în care rămâne netratată,această boală poate afecta gingiile şi chiar maxilarul. 

Alte cauze pot fi reprezentate de boli generale,cum ar fi amigdalita,diabet (cu miros caracteristic de acetonă),infecţii ale tractului respirator,cum ar fi pneumonia sau bronşită,infecţii cronice ale sinusurilor,diabet zaharat,reflux acid gastro-esofagian,boli hepatice sau renale,care alterează procesarea şi eliminarea unor substanţe metabolice.

Dietă necorespunzătoare 

Ceea ce mâncăm afectează ceea ce expirăm,deoarece alimentul odată digerat este absorbit în sânge şi apoi anumite substanţe sunt eliminate de plămâni prin respiraţie.

Anumite alimente cu miros puternic,cum ar fi ceapa sau usturoiul pot cauza o respiraţie cu miros neplăcut. Zdrobirea lor începe în gură,lăsând un miros caracteristic,însă după ce sunt digerate,rezultă substanţe care se elimina prin plămâni (respiraţie).

„Le recomand pacienţilor adoptarea unei diete sănătoase,echilibrate şi a meselor regulate. Anumite regimuri mai speciale-cum ar fi postul extrem şi dietele foarte sărace în carbohidraţi pot provoca şi ele o respiraţie urât mirositoare,astfel încât putem constata cu surprindere că şi persoanele care se află la dietă se pot confrunta cu aceeaşi problema a respiraţiei urât mirositoare din cauza meselor rare. Periajul va masca mirosul numai temporar,astfel încât este indicat să tratăm în primul rând cauza,nu efectul”,spune doamna doctor Mihaela Dan.

Alcoolul şi tutunul 

Alcoolul,tutunul şi produsele înlocuitoare de tutun sunt iarăşi o cauză des întâlnită a respiraţiei urât mirositoare. Mirosul lor provine atât din gură,cât şi din plămâni,iar renunţarea la folosirea lor ar aduce un mare câştig,în principal pentru sănătate. 

Cum putem preveni această problemă

Menţinerea sănătăţii orale este esenţială pentru a reduce respiraţia urat mirositoare,astfel încât medicul stomatolog trebuie vizitat în mod regulat pentru o curăţare dentară şi consult. Periajul dinţilor şi a limbii de două ori pe zi cu pastă de dinţi pentru a elimina resturile alimentare,dar şi utilizarea aţei şi a apei de gură este indicată pentru a curăţa spaţiile interdentare.