Cum se manifestă lipsa vitaminei D

1 79685 original jpg jpeg

Expunerea la soare este esenţială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil să avem un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

Vitamina D acţionează ca un hormon şi fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găseşte un grăsimile din peşte şi în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte şi peşte, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficienţe de vitamina D.

Creşte riscul apariţiei răcelilor

Una dintre principalele funcţii ale vitaminei D este de a asigura buna funcţionare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile şi bacteriile. Răcelile şi infecţiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenţei de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism şi infecţiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală

Senzaţia de slăbiciune, dificultatea de concentrare şi apariţia stărilor de somnolenţă de pe parcursul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza şi volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzaţia de apatie şi oboseala.

Descoperă alte consecinţe ale lipsei vitaminei D din organism pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: foxnews.com