Cum te pot afecta temperaturile ridicate. Iată de ce să ţii cont pentru a te feri de caniculă!

1 70307 original jpg jpeg

Temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate a oamenilor, în special dacă au boli preexistente, iar expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 17.00 poate provoca insolaţie şi chiar edem cerebral, potrivit medicilor specialişti.

Hipertermia sau creşterea anormală a temperaturii corpului poate duce la alterări la nivelul creierului,putând genera edem cerebral.

"În principiu, este cunoscut faptul că temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate, în special la cei care au suferinţe preexistente. Există foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstrează că hipertermia, în combinaţie cu diverse alte afecţiuni, poate creşte efectul respectivelor boli. Spre exemplu, hipertensiunea împreună cu hipertermia pot genera o problemă mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, etc. pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central"", a declarat profesor dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, potrivit Mediafax.

Potrivit specialistului, creşterea temperaturii corpului poate fi benefică, dar cu condiţia să fie pentru un interval de timp limitat.

"Creşterea temperaturii organismului când avem febră este un mecanism de apărare,deoarece stimulează mai mult imunitatea. Dar,aşa cum ştim,toate mecanimsele de apărare funcţionează într-un anumit interval,iar dacă depăşim acele limite,respectivul mecanism se transformă într-un element nociv. Inflamaţia,care în esenţă este un mecanism de apărare,când depăşeşte un anumit nivel,deja ne confruntăm cu o patologie de tip inflamator",a adăugat dr. Dafin Mureşanu.

Specialistul a adăugat că persoanele care suferă de insolaţie ajung să aibă o temperatură de până la 40,5 grade Celsius,iar în momentul în care nu mai transpiră,este un semn că organismul este deshidratat.

Factorii care favorizează insolaţia sunt umiditatea aerului,expunerea îndelungată la razele solare,în special a capului,activitatea fizica intensă,hainele groase şi deshidratarea.

Predispuse la insolaţie sunt persoanele care suferă de boli cardiace,acute sau cronice,persoanele supraponderale şi cele care se confruntă cu probleme endocrinologice sau de metabolism.

Insolaţia apare mai frecvent la vârste extreme,la copii sau la persoanele în vârstă,dar şi la persoanele care lucrează timp îndelungat sub razele solare,în special între orele 11.00 şi 17.00.

Aceste manifestări sunt expresia vasodilataţiei la nivel cerebral produsă de căldura excesivă. Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrală.

Medicii recomandă ca,în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală peste pragul critic,oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide,fără să aştepte să apară senzaţia de sete,respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea,trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben,roşu,prune,castraveţi,roşii),deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.