De ce apar aftele şi cu ce tratament scăpăm de ele rapid

de ce apar aftele jpeg

De obicei, aftele sunt cauzate de alimente, precum roşii, brânză, dar şi de rănile făcute în timpul igienei dentare, care se pot transforma în ulceraţii. Iată de ce apar aftele.

În majoritatea cazurilor, ele apar pe gingii şi limbă, dar se poate întâmpla să afecteze zona genitală. Chiar dacă se vindecă de la sine, nu trata cu superficialitate problema. Poate fi vorba despre o imunitate slăbită.

Să ştii că 1 din 5 persoane se confruntă de-a lungul vieţii cu aceste afte,mai precis vezicule sparte,acoperite cu o membrană albă sau galbenă. Aftele bucale se mai numesc stomatite aftoase,„rău de la stomac“ (popular) şi sunt leziuni dureroase,mai des întâlnite la cei cu sistemul imunitar scăzut. O altă categorie de persoane care cad victime aftelor sunt cele care suferă din pricina avalanşei de hormoni specifice pubertăţii,ciclului menstrual,sarcinii şi menopauzei.

Nu sunt contagioase

Aftele pot varia ca dimensiune şi ca număr de apariţie. Sunt dureroase şi produc senzaţie de usturime la mestecarea alimentelor. Din fericire nu sunt contagioaseşi pot fi de vină pentru halenă,respiraţia urât mirositoare.

Trebuie să ştii că de regulă aftele se vindecă de la sine,însă dacă nu se întâmplă acest lucru,adică dacă persistă mai mult de două săptămâni,cel mai bine este să mergi la medic. Pot ascunde boli cu adevărat serioase,care necesită tratament.

De ce apar aftele - Ce le declanşează

Alimentele

Uneori,aftele apar din cauza unor alimente,precum ciocolata,cafeaua,alunele,brânza,roşiile şi nucile,pentru că au histamine,substanţe care produc alergiialimentare şi crează mediul propice dezvoltării aftelor. Efect similar îl au produsele cu gluten şi conservanţi (E210 şi E200).

De ce apar aftele - Igiena dentară precară

Igiena orală este obligatorie dacă îţi doreşti o dantură sănătoasă multă vreme şi să previi apariţia aftelor. Foloseşte soluţii care dezinfectează,pe bază de bicarbonat de sodiu. Clăteşte-ţi gura cu infuzii cu muşeţel,salvie,sulfină şi alte plante cu efect antiseptic.

De ce apar aftele - Tratamentele medicamentoase

Dacă eşti nevoită să iei tratamente de tipul antiinflamatoarelor,precum ibuprofen,piroxicam,medicamente antitiroidiene,beta-blocante sau care tratează osteoporoza,dar şi antibiotice ori anticoagulante,aşteaptă-te şi la afte. Nu de fiecare dată,dar se poate întâmpla să apară după ce urmezi un tratament cu medicamente puternice.

Glicerina ajută

Pentru că nu poţi şti cu exactitate de la ce au apărut,nici nu le poi trata cu un produs careţinteşte problema. Aşa că tot ce îţi rămâne de făcut este să calmezi durerile şi să diminuezi disconfortul produs de afte,până când acestea trec de la sine.

Apelează la dezinfectante şi fă badijonări cu glicerină boraxată. O găseşti la farmacie. Aceasta are rolul de a scădea inflamaţia şi de a împiedica înmulţirea bacteriilor.

Dacă este posbil,evită alimentele care agravează simptomele,cum sunt cele fierbinţi,sărate,acide,acre sau cele condimentate.