De ce apar pietrele la rinichi

1 72033 original jpg jpeg

Episoadele de durere de spate aproape insuportabile, greaţa şi senzaţia de arsură la urinat sunt doar câteva dintre simptomele care-ţi indică că ai pietre la rinichi. Iată cum scapi de ele!

Pietrele sunt urme de minerale sau de săruri acide care se cristalizează în rinichi. Acestă cristalizare apare în urma unui dezechilibru în compoziţia urinei,în sensul că este fie prea alcalină,fie prea acidă.

Factori care te predispun la apariţia pietrelor

Dacă bei apă insuficientă,suferi de obezitate,consumi multe băuturi alcoolice sau nu prea ai parte de multă activitate fizică,riscurile de a face pietre la rinichisunt mai ridicate. De asemenea,dacă ai avut măcar o dată pietre la rinichi,este mai mult ca sigur că vei mai face şi altele,dacă nu-ţi schimbi radical stilul de viaţă.

Tipuri de pietre la rinichi

Pietrele din calciusunt cel mai des întâlnit tip de pietre,întâlnindu-se în 80% din cazuri. Sunt depozite de calciu şi oxalaţi şi apar în urma dezechilibrelor alimentare,bolilor metabolice sau a hipertiroidismului.

Pietrele struviticesunt cele din magneziu cristalizat şi amoniac şi apar în urma infecţiilor urinare repetate. Sunt periculoase deoarece au dimensiuni mari,care le împiedică să fie eliminate în mod natural.

Pietrele din acid uricapar în urma depunerilor de proteine care nu sunt filtrate de sistemul urinar. O dietă bogată în proteine,abuzul de alcool sau inflamaţiile sistemului digestiv sunt cauzele cele mai comune cauze ale formării acestui tip de pietre.

Pietrele de cristinăau factori genetici şi sunt destul de rare,cauza apariţiei lor fiind incapacitatea rinichilor de a absorbi o cantitate suficientă de cristină,un aminoacid.

Cum le elimini

Primul pas este vizita la medicul specialist. El va putea să-ţi indice anumite medicamente care vor stimula dizolvarea lor şi dacă pot fi eliminate în mod natural,prin urină. Este recomandat să bei cât mai multă apă care va uşura procesul de eliminare şi va preveni în acelaşi timp formarea altora. Este recomandat să bei cât mai mult suc de citrice,aciditatea acestuia ajutând la fărâmiţarea pietrelor. Dacă dimensiuni acestora sunt însă mari,eliminarea lor se face doar sub supravegherea medicului şi prin metode chirurgicale.

Citeşte şi:

Sfaturi pentru eliminarea pietrelor la rinichi

Leacul minune al rinichilor