Doi alpinişti cu dizabilităţi escaladează pentru persoanele cu nevoi speciale

1 59212 original jpg jpeg

Românul Claudiu Miu şi indianul Hargurvarinder Singh Jaggi au plecat într-o expediţie în Maroc, unde vor încerca să escaladeze un perete de 700 de metri în Munţii Atlas. Steagul pe care îl vor înfige în top este al Climb Again, iar cauza pe care cei doio sprijină în acest demers este aducerea escaladei mai aproape de persoanele cu nevoi speciale.

Călătoria celor doi a început pe 1 septembrie,iar ascensiunea propriu-zisă a început ieri şi se va încheia astăzi.  

Claudiu Miu este fost campion multinaţional şi balcanic la escaladă şi preşedinte al Asociaţiei Climb Again. După câţiva ani în care boala Lyme şi poliartrita asociată i-au redus mult din capacităţile motorii,Claudiu a luptat până la o recuperare aproape completă,care azi îi permite să se caţere şi să predea din nou escalada. Climb Again este azi răsplata pe care Claudiu vrea să o lase comunităţii care l-a susţinut atât de mult în anii din urmă,şi soluţia pentru a schimba perspectiva celor care şi-au pierdut speranţa într-o viaţă normală.

Hargurvarinder Singh Jaggi,originar din Kapurthala,Punjab,India,s-a născut cu o malformaţie congenitală care a împiedicat dezvoltarea normală a cotului,umărului şi a unui deget de la mâna stângă. Cu toate acestea,Jaggi este un model de perseverenţă şi optimism – pe lângă faptul că profesează avocatura şi conduce un mic birou în New Delhi,indianul şi-a depăşit condiţia fizică şi se poate lăuda azi cu atingerea unor vârfuri de peste 6000 de metri.

Citeşte şi:

Terapia cu măgăruşi alină suferinţa copiilor bolnavi

O şansă la o viaţă normală pentru bolnavii de diabet

Expediţia în Maroc a a lui Claudiu şi Jaggi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea independenţei în cazul persoanelor cu nevoi speciale. Alături de ei va fi Nora Dorian,căţărătoare şi cineastă reputată în comunitatea alpiniştilor,care va documenta întreaga expediţie şi va realiza un film despre cei doi şi despre felul în care căţăratul poate ajuta oamenii cu nevoi speciale.

În România,persoanele cu nevoi speciale încearcă să se descurce într-un sistem social care nu îi protejează pe deplin şi nu le oferă suficiente resurse pentru o viaţă normală. Încă din anii de şcoală,copiii cu deficienţe întâmpină probleme de integrare-activităţile şcolare şi şedintele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizică,socială şi emoţională,iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea să practice vreun sport.

Asociaţia Climb Again a apărut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni în întâmpinarea multora dintre nevoile celor mici – acest sport oferă posibilitatea dezvoltării personale,activării propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor,dezvoltă încrederea în sine şi contribuie la atingerea succesului. Rezolvarea unei probleme,găsirea celei mai uşoare variante de a termina un traseu,depăşirea obstacolelor,toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus şi se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.

Expediţia este organizată de Alpine Style Expeditionspentru Climb Again,cu susţinerea esenţială a Asociaţiilor Hope and Homes for Children Româniaşi ASSOC Baia Mare.

Sursă foto:www.climbagain.ro



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg