Durere de cap sau migrenă?

1 72310 original jpg jpeg

Durerile de cap apar din senin şi-ţi afectează atât buna dispoziţie, cât şi puterea de concentrare. Totuşi, o migrenă sau o durere de cap nu înseamnă unul şi acelaşi lucru. Iată care este diferenţa dintre ele!

Stilul de viaţă modern predispune la apariţia durerilor de cap şi a migrenelor.Cauzele durerilor

O simplă durere de cap,numită şi cefalee,este provocată în general de stres,de oboseală sau se poate declanşa ca urmare a unei lovituri în zona craniului. Migrena,pe de altă parte,ar trebui să te pună pe gânduri şi să te trimită la doctor,deoarece este un simptom al unei alte afecţiuni.

Printre problemele cu care poate fi asociată se numără funcţionarea deficitară a ficatului,afecţiunile coloanei cervicale şi hipertensiunea arterială. Migrena poate indica şi faptul că ai o alimentaţie nesănătoasă sau o proastă circulaţie a sângelui la nivelul creierului.

Poţi să-ţi dai seama dacă ai o migrenă sau o simplă durere de cap după intensitatea şi durata ei. Dacă simţi nişte junghiuri dureroase într-o anumită parte a capului,cum ar fi zona tâmplei,atunci migrena este cea care nu-ţi dă pace. În acelaşi timp,în cazul migrenei,durerea se poate agrava din cauza unor factori externi – lumina puternică,zgomotele intense – şi este însoţită,în general,de o stare de greaţă şi ameţeală. Dacă durerea este uşoară,constantă şi-ţi cuprinde întreaga suprafaţă a capului,atunci te confrunţi cu o simplă cefalee.

Simptome specifice

Printre cele mai comune simptome ale migrenei se numără tulburările de vedere (existenţa unor puncte albe sau colorate în câmpul vizual),ameţelile,lipsa poftei de mâncare,senzaţia de slăbiciune,precum şi lipsa concentrării. În cazul unei simple dureri de cap,aceste simptome lipsesc,iar pentru a-ţi reveni odihneşte-te suficient şi relaxează-te mai des.

Sfatul Specialistului:Cristina Babau,medic specialist neurolog spitalul Medlife Timişoara,tel:0219646

Migrena este cefaleea severă cu cea mai mare frecvenţă în rândul populaţiei. Durata atacului migrenos este între 6 şi 72 de ore,după care apare faza post-durere,care se caracterizează prin senzaţia de oboseală,epuizare şi somnolenţă. O altă problemă în migrenă este tratamentul,care nu ajută în toate cazurile. Migrena necesită o atenţie specială,comparativ cu alte tipuri de dureri de cap,în ceea ce priveşte impactul asupra pacientului,diagnosticul şi tratamentul.