Efectele incredibile care se produc în corp dacă utilizezi des uleiuri esenţiale

1 shutterstock 192596885 jpg jpeg

Promovate ca un remediu pentru mai multe afecţiuni, de la probleme de piele la probleme de sănătate mintală, uleiurile esenţiale nu sunt atât de inofensive pe cât par. Desigur că au parfumuri care te fac să uiţi pentru moment de griiji, de stres, dar beneficiile cu care sunt asociate uleiurile esenţiale nu corespund în totalitate, ci sunt exagerări cu bună-ştiinţă.

Proprietăţile pozitive asupra corpului sunt, de fapt, supradimensionate, în scopul de a minimiza reacţiile adverse. Înainte de a utiliza sau de a consuma un produs din această categorie, verifică eticheta, atât la rubrica de indicaţii, cât şi la aceea în care apar riscurile pentru sănătate. Indiferent de cât de rar se pot manifesta, este bine să le ştii, mai ales când este vorba despre copii.

Pericol de otrăvire

Oamenii de ştiinţă au scos la iveală, în ultimii ani, numeroase cazuri de otrăvire cu uleiuri esenţiale şi mai mult de jumătate dintre acestea au inclus copii. O cantitate mică de ulei poate genera o situaţie care pune viaţa în pericol. Vărsături, leziuni pulmonare şi depresia apar pe lista cu afecţiuni cauzate de utilizarea frecventă a uleiurilor esenţiale, iar cel mai riscant pentru sănătate este uleiul de eucalipt: câteva picături pot cauza greaţă, dureri de stomac şi convulsii. Evită să consumi uleiuri esenţiale pe cale orală, înainte să întrebi medicul şi să obţii mai multe informaţii despre riscurile şi beneficiile pentru sănătate ale uleiurilor esenţiale.

Dezvoltă sânii la bărbaţi

Ginecomastia se manifestă prin creşterea în volum a sânilor la bărbaţi. Este un efect rar şi nu are o cauză evidentă, clară, însă, uneori, fenomenul poate fi declanşat de utilizarea uleiurilor de lavandă şi de arbore de ceai. Studiile experimentale au adus dovezi în acest sens; un grup de tineri, care au folosit produse de îngrijire a pielii pe bază de uleiuri de lavandă şi arbore de ceai, au observat o reacţie nefirească asupra corpului, şi anume, le-a crescut în volum bustul. Unele lemente din ulei pot imita hormonii feminini şi îi pot suprima pe cei masculini – lucru ce perturbă echilibrul hormonal şi endocrin al corpului.

Probleme ale pielii

Cele mai multe probleme ale pielii, cauzate de uleiurile esenţiale, variază de la iritaţii minore la alergii complexe, cum ar fi, de exemplu, dermatita atopică. Reacţiile alergice produc urticarie, erupţii cutanate, mâncărime şi arsuri, iar pielea se usucă, devine solzoasă şi începe să crape.

Este o idee neinspirată să foloseşti uleiuri esenţiale pe pielea deteriorată, pentru că reacţia poate fi extrem de neplăcută. Este indicat să nu foloseşti niciodată ulei nediluat!

Risc de avort

Unele uleiuri esenţiale conţin aditivi şi substanţe care pot fi dăunătoare femeilor însărcinate. Sensibilitatea din timpul sarcinii la mirosuri şi gusturi poate fi amplificată de parfumul uleiurilor esenţiale, iar acest lucru poate duce la efecte adverse, precum greaţă, cefalee, vărsături şi vertij.

Chiar şi uleiurile aplicate pe piele se pot infiltra în placentă şi pot fi periculoase pentru făt. În unele cazuri, uleiurile esenţiale au decanşat avorturi.

@shutterstock