Efectul negativ pe care îl poate avea o simplă infecţie asupra corpului

1 73550 original jpg jpeg

O simplă infecţie la nivelul corpului poate avea un impact negativ puternic asupra creierului, potrivit cercetătorilor danezi. Specialiştii susţin că legătura este cât se poate de reală şi, cu cât mai numeroase sunt infecţiile cu atât mai mare este impactul la nivel cerebral.

În urma unui studiu efectuat recent,oamenii de ştiinţă au descoperit că infecţiile care apar în corp,chiar şi cele minore,pot duce la scăderea coeficientului de inteligenţă. Specialiştii avertizează că efectul negativ poate dura chiar ani de zile.

Cercetătorii au observat că cei care fuseseră internaţi în spital ca urmare a unei infecţii aveau un coeficient de inteligenţă mai mic cu 1.6 decât media. În cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori,scorul era cu 9.44 mai mic decât media. Coeficientul mediu de inteligenţă nu depăşeşte 115.

Cercetătorii susţin că studiul este cel mai mare de acest tip realizat până în prezent şi demonstrează legătura evidentă între nivelurile infecţiei şi reducerea capacităţilor mintale.

Autorul studiului,doctorul Michael Eriksen Benrós,de la Universtitatea din Copenhaga susţine că infecţiile pot afecta creierul direct,dar şi prin intermediul inflamaţiilor periferice,care afectează deopotrivă creierul şi capacitatea mintală.

“Infecţiile erau asociate,până acum,atât cu depresia cât şi cu schizofrenia,fiind demonstrată şi legătura cu modificarea capacităţilor cognitive în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă. Acesta este primul studiu de anvergură care sugerează că infecţiile pot afecta atât creierul cât şi capacităţile cognitive ale pacienţilor sănătoşi” susţine Benrós. Acesta a adăugat că nu doar infecţiile ci şi sistemul imunitar poate avea un rol în afecţiuni mintale.

“Se pare că însuşi sistemul imunitar poate afecta creierul într-o asemenea măsură încât capacităţile cognitive,măsurate în urma testului de inteligenţă,vor fi afectate mult timp după vindecarea infecţiei”,a conchis Eriksen Benrós.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la universităţile din Copenhaga şi Arhaus şi a presupus urmărirea unui număr de 190.000 de danezi născuţi între 1974 şi 1994,al căror coeficient de inteligenţă a fost evaluat în perioada 2006 – 20012. Aproximativ 35% dintre subiecţi au fost spitalizaţi din cauza infecţiilor înaintea derulării testului.