Examinări gratuite pentru depistarea cancerului

1 73652 original jpg jpeg

Peste 1.000 de femei din mediul rural se pot examina gratuit în vederea depistării cancerului de sân, în cadrul unei campanii a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente boli din ţara noastră. 36% dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune decedează,mai mare decât media europeană (29%) inclusiv decât cea mondială (31%). Şi asta pentru că în România,cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul 2 sau 3 al bolii. Acesta este şi motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural,unde şi accesul la informaţie este limitat.

Anul trecut,FABC a derulat,împreună cu medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali,voluntari în cadrul proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală“ (ISPR),o campanie de examinări gratuite în sate din judeţele Argeş,Galaţi,Ialomiţa,Prahova şi Teleorman. Femeile depistate cu probleme au fost îndrumate către investigaţii amănunţite. Anul acesta,FABC va derula campania de testare în alte cinci judeţe.

„În cadrul campaniei desfăşurate anul trecut,din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical,11,5% au fost depistate cu posibile afecţiuni ale sânului. Dintre acestea,69% au peste 40 de ani,restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea,8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult,76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor. Rezultatele acestei campanii confirmă necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân. Câte femei trebuie să mai fie depistate cu cancer de sân pentru ca autorităţile să pună în aplicare acest program naţional de screening?“,subliniază Cezar Irimia,preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân au avut loc în zilele de 10-11 octombrie în comuna Valea Stanciului din judeţul Dolj. Caravana cu medici rezidenţi şi studenţi se va deplasa în zilele de 24-25 octombrie în comuna Izvoarele din judeţul Giurgiu. Mai multe informaţii despre campanie şi programul caravanei se pot găsi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook:www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Campania de informare despre cancerul de sân iniţiată de FABC şi Liga Română de Cancer,cu sprijinul APCR,Roche,Pfizer,IPSR,Radio Trinitas.

Cum poţi să previi boala

Autoexaminarea lunară a sânilor.Începând încă din adolescenţă,toate femeile ar trebui sa îşi examineze lunar sânii,de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt:noduli,denivelări,modificări de formă,culoare sau simetrie,plieri,mameloane întoarse înauntru,secreţii.

Controlul la medic.Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia.Dupa vârsta de 40 de ani,femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.