Fii atentă la aceste emoţii! Pot provoca boli fizice

1 73910 original jpg jpeg

Emoţiile negative, ce se acumulează în organismul nostru se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravieţuire, să găsească un mod, fie şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.

În cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate,aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului. Gravitatea bolii este dată de natura emoţiei,intensitatea ei şi perioada de timp în care a fost înmagazinată,ne explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Există 5 emoţii principale,foarte dăunătoare pentru organismul nostru,care la un moment dat se pot transforma în boli fizice,astfel:

Frica

Se manifestă printr-o îngrijorare simţită în legătură cu un pericol real sau imaginar. Persoanele care simt frică sunt tensionate,lipsite de curaj şi simt că nu se pot baza aproape pe nimeni şi nimic. “Frica neprelucrată se manifestă la nivelul stomacului şi al rinichilor,zona lombară,uneori şi la nivelul gâtului dacă are legătură cu ceva ce vrem să spunem pentru că este important”,consideră psihologul Cojocaru.

Neiertarea 

Această emoţie apare ca o incapacitate de a merge mai departe,de a înţelege că oamenii sunt supuşi ”greşelii”. Cei care nu iartă pe cei care le-au făcut rău,au în minte faptul că,dacă îi iartă,este ca şi cum le-ar accepta şi încuraja comportamentul defectuos sau că răul produs nu se mai poate repara. ”Neiertarea slăbeşte sistemul imunitar şi aduce boala în general în întregul organism şi în mod particular,partea afectată este inima”,afirmă specialistul.

Furia

Se manifestă print-o încărcare emoţională spontană izvorâtă adesea dintr-un sentiment de neputinţă de a mai schimba ceva sau de a accepta o situaţie de viaţă. Se poate manifesta la nivelul capului,cefei şi picioarelor dacă are legătură cu neacceptarea,la nivelul stomacului dacă are legătură cu neputinţa,la nivelul mijlocului (spate) dacă are legătură cu lipsa de flexibilitate sau poate declanşa chiar infecţii în corp.

Nesiguranţa

Apare când ne lipsesc certitudinile (real sau imaginar) sau când ne pierdem încrederea în capacităţiile noastre. ”Nesiguranţa se manifestă în planul fizic la nivelul stomacului,genunchilor,gleznelor,coloanei vertebrale,umerilor şi gâtului (dacă este legată de credinţa că ar putea spune ”prostii”)”,consideră specialistul.

Ruşinea

Este declanşată de credinţa legată că părerea celorlalţi este decisivă pentru a fi validat ca om în toate aspectele vieţii. Cei care trăiesc astfel de sentimente se simt judecaţi de cei din jur şi nu au încredere în propria persoană. Ruşinea afectează pielea,stomacul,picioarele sau coloana vertebrală.