FOTO Îți prezentăm cele mai spectaculoase costume tradiționale din lume

Pentru că porturile tradiționale încă sunt la mare căutare, îți prezentăm cele mai frumoase și admirate costume tradiționale de pe glob, unele dintre ele și cu povești pe măsură!   

image

Costumul tradițional este unul dintre cele mai importante elemente culturale și istorice pe care le are un popor. De-a lungul secolelor, comunitățile au folosit porturile populare ca mijloc pentru a-și arăta unitatea. Unele civilizații obișnuiau să se îmbrace zilnic în costume tradiționale, altele, doar în zi de sărbătoare, precum și la alte reuniuni speciale. Astăzi, lucrurile nu diferă cu mult față de trecut. 

Citește și: FOTO Cele mai neinspirate obiecte vestimentare din moda anilor '70. Unele dintre ele încă se mai poartă și astăzi 

Germania – Dirndl și Lederhosen 

Îmbrăcămintea tradițională a nemțoaicelor se numește Dirndl, iar a bărbaților, Lederhosen. Rochiile Dirndl sunt asociate și cu femeile care locuiesc în regiunile alpine din Austria, Elveția și Italia. Dirndl este formată dintr-o fustă cu talie înaltă, cu șorț, și corset strâns, cu decolteu scurt.  În cazul bărbaților, Lederhosen este o pereche de pantaloni scurți din piele, până la genunchi, cu bretele, care se poartă peste cămașă. Lederhosen este asociat cu virilitatea și este considerat un simbol al masculinității.  

Vietnam – Ao dà 

Ao dài, (care înseamnă „cămașă lungă‟) este costumul tradițional al femeilor din Vietnam. Rochia Ao dài se poartă peste pantaloni, este lungă, elegantă și are mâneci lungi. De cele mai multe ori, femeile vietnameze o accesorizează cu o pălărie conică, cunoscută sub numele de „Nón lá‟. 

Vezi și: Cum arată costumul de baie transparent. E minuscul, dar are un preț exorbitant 

Coreea de Sud – Hanbok 

Costumul tradițional din Coreea de Sud se numește Hanbok. În cazul femeilor, ținuta este formată din „jeogori‟, (o bluză sau o jachetă) și „chima‟, (o fustă lungă cu talie înaltă), în timp ce îmbrăcămintea bărbaților constă din „jeogori‟ și „baji‟ (pantaloni). Acest costum se caracterizează prin linii simple și culori care corespund celor cinci elemente Yin și Yang – alb (metal), albastru (apă), galben (pământ), negru (lemn) și roșu (foc).  

Norvegia – Bunad 

Bunad este o gamă de costume tradiționale, reprezentativă poporului norvegian. Bunad are în colecție peste 200 de tipuri de costume, din secolul al XVIII-lea, XIX-lea și din secolul XX. Acestea nu se poartă zilnic, ci doar la sărbători, inclusiv la nunți, zile de naștere, dansuri populare, precum și la ceremonii religioase. 

Africa de Vest – Dashiki  

Dashiki este o cămașă tradițională, purtată de bărbații și femeile din Africa de Vest, precum Nigeria. Se caracterizează prin multe imprimeuri din bumbac, culori uni și decolteu adânc, (în „V‟). Bărbații poartă această cămașă cu pantaloni asortați, iar femeile cu fustă. Astăzi, oamenii îmbracă Dashiki la nuntă sau la ceremoniile de absolvire.  

Sursă foto: Shutterstock