Histeroscopia, metodă de diagnostic

1 74045 original jpg jpeg

Histeroscopia este o procedură medicală ce permite vizualizarea interiorului uterului cu ajutorul endoscopiei. Este una dintre cele mai eficiente şi puţin invazive metode de diagnostic în ceea ce priveşte patologia cavităţii uterine.

Cu ajutorul aparaturii de ultimă tehnologie (fibră optică,imagini de mare precizie cu camere performante,instrumente de foarte mici dimensiuni) pot fi observate dimensiunea,forma,dar şi textura histologică a cavităţii endometriale şi a canalului cervical. Totodată,cu ajutorul acestei proceduri pot fi depistate eventualele anomalii ale uterului,precum şi ale colului uterin,dar şi existenţa polipilor,fibroamelor,chisturilor şi adeziunilor pereţilor cavităţii uterului. Histeroscopia reprezintă o metodă de diagnostic şi tratament şi în următoarele afecţiuni ginecologice:premenopauză,postmenopauză,localizarea şi extragerea de corpi străini,cum sunt steriletul sau un cerclaj migrat,cancer endometrial – procedura este folositoare nu doar pentru a vizualiza tumora,dar şi pentru a efectua o bipsie din ţesut. Prin chirurgia histeroscopică se poate interveni terapeutic şi corecta diverse afecţiuni,fără a leza ţesuturile din vecinătate.

Cel mai potrivit moment pentru a efectua această procedura este prima săptămână după menstruaţie,când endometrul are grosimea cea mai mică. Histeroscopia se poate efectua cu anestezie locală,regională sau generală. Durata acestei intervenţii durează între 10 minute şi o oră,bineînţeles în funcţie de tipul histeroscopiei şi al patolgiei identificate. Odată introdus histeroscopul,medicul va injecta în cavitatea uterină fie lichid,fie gaz,pentru o mai bună vizualizare,şi examinează cavitatea uterină. De asemenea,se pot efectua mici intervenţii precum rearanjarea steriletului în poziţie sau extragerea acestuia,înlăturarea polipilor (polipectomie),ablaţia endometrului (îndepărtarea mucoasei uterului),îndepărtarea fibromului (miomectomie).  

Pacienta care beneficiază de intervenţii histeroscopice (indiferent dacă acestea vizează doar diagnosticarea unor afecţiuni sau sunt parte a terapiei unor afecţiuni) nu va sta în spital (în cazul în care a optat pentru anestezie locală sau regională),ba chiar se poate reîntoarce în aceeaşi zi la activităţile cotidiene. Înainte de intervenţie,cu 48 de ore înainte,pacienta nu trebuie să folosească tampoane intravaginale,să facă duşuri intravaginale şi nu trebuie să întreţină relaşii sexuale. În timpul histeroscopiei,dar şi după aceasta,unele femei pot resimţi dureri abdominale şi/sau de cap,sângerări vaginale. Există şi riscul ca postoperator,durerile pelvine să se intensifice,să apară febra sau sângerările să devină abundente,cazuri în care pacienta va anunţa imediat medicul ginecolog.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Dacă diagnosticul de infertilitate este cauzat de probleme anatomice ale uterului,histeroscopia este cea mai bună metodă pentru a da un diagnostic precis. Anomaliile mulleriene (formaţiuni embrionare din care se  formează ulterior organele genitale-uter,vagin-,şi prin a căror dezvoltare anormală pot rezulta diverse anomalii congenitale – uter didelf,uter bicorn) pot fi descoperite şi de multe ori tratate chirurgical pe cale histeroscopică. Alte anomalii ale uterului care pot duce la infertilitate şi care pot fi diagnosticate precis cu ajutorul acestei proceduri sunt:aderenţele intrauterine,inflamaţiile şi formaţiunile intrauterine (polipi,fibroame),care acţionează ca o barieră şi împiedică ascensiunea spermatozoizilor şi fecundarea ovulului. De multe ori,după o astfel de intervenţie,rata de succes a fertilizărilor in vitro ulterioare creşte cu peste 5%.Recente

Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG