Iei pastile contraceptive? Uite la ce te expui!

1 62777 original jpg jpeg

Ştiai că anticoncepţionalele produc, printre alte reacţii adverse, subţierea scoarţei cerebrale? Experţii care au studiat modul cum reacţionează pilulele contraceptive în corp au descoperit recent un efect îngrijorător asupra creirului.

Posibil ca multe femei să-şi pună câteva întrebări în plus referitoare la anumite categorii de anticoncepţioale,după ce vor afla că pilulele care previn sarcinile nedorite le micşorează creierul.

Surprinzător sau nu,oamenii de ştiinţă americani,de la Unitatea Medicală „Providence Saint John“,din Santa Monica (SUA),au descoperit că hormonii care stau la baza pilulelor contraceptive produc ravagii asupra creierului.

Şi sarcina atacă creierul

Sheryl Ross,specialist ginecolog-obstetrician,adaugă că nu doar contraceptivele au efect dăunător asupra creierului. Şi sarcina afectează structura cerebrală. În perioada celor nouă luni de sarcină,nivelul de hormoni se schimbă şi tulbură activitatea întregului organism.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Neurologie a arătat că afluxul de hormoni din timpul sarcinii subţiază scoarţa creierului. Vestea bună este că efectul este reversibil,astfel că în aproximativ şase luni de la naştere creierul îşi revine la normal,datorită caracterului său maleabil.

Depresii şi emoţii necontrolabile,de la pilule

În cadrul studiului efectuat de cercetători,la femeile care au luat anticoncepţionale s-a observat o subţiere a cortexului,strat exterior al creierului,în două zone asociate cu controlul emoţiilor,cu luarea deciziilor şi cu răspunsul la recompense.

Acestea ar putea explica reacţii asemănătoare cu anxietatea,cu depresia şi chiar cu tulburările de concentrare.