Importanţa sănătăţii dentare pentru o sarcină uşoară şi un copil sănătos

1 68519 original jpg jpeg

Atunci când eşti însărciantă acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei, infecţiilor respiratorii sau celor din sfera ginecologică şi neglijezi infecţiile dentare şi gingivale, care duc la creşterea substanţelor inflamatorii din sânge ce ajung la copil, putându-l afecta.

Pe durata sarcinii,o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau altele noi pot apărea,fapt pentru care medicii dentişti atenţionează viitoarele mămici că este important să continue să viziteze regulat cabinetul stomatologic mai ales în această perioadă delicată. 

Probleme stomatologice în timpul sarcinii

Cea mai frecventă problemă stomatologică apărută în perioada de graviditate este gingivita,însoţită şi de mobilitatea dentară,întâlnită la cel puţin 50% dintre gravide,din luna a doua şi până în luna a opta. Afecţiunea este cauzată de modificările hormonale (excesul de estrogeni),de creşterea numărului de bacterii şi de scăderea imunităţii. 

La rândul lui,refluxul gastro-esofagian,dar mai ales vărsăturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat după vărsătură nu este recomandat periajul dentar,deoarece smalţul afectat de acizi este mai sensibil,fiind indicată în schimb fie clătirea cu apă plată sau apă cu bicarbonat,fie consumarea unor alimente protectoare precum brânză. 

Apariţia cariei este favorizată în primul şi cel de-al treilea trimestru de sarcină de scăderea cantităţii de salivă (care are un rol benefic deoarece spală dinţii şi conţine substanţe protectoare) şi de creşterea acidităţii acesteia

Îngrijirea dentară pe durata sarcinii

Atât obstetricianul,cât şi stomatologul vor sublinia faptul că primul trimestru de sarcină este extrem de important,deoarece aceasta este perioada în care se formează organele copilului.

„La 4-7 săptămâni de viaţă intrauterină se formează buzele,la 8-12 săptămâni bolta palatină (cerul gurii),la 12 săptămâni începe mineralizarea dinţilor de lapte,iar din luna a şasea cea a dinţilor permanenţi. De aceea,acţiunile mamei şi starea ei de sănătate din această perioadă vor influenţa starea de sănătate sau chiar viaţa copilului”,este de părere doamna doctor Mihaela Dan,medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii Orto-Implant Expert. 

Lucrările dentare se pot realiza în condiţii de siguranţă în orice moment în timpul sarcinii,iar dacă este posibil,cel mai indicat ar fi ca diferitele tratamente şi proceduri să fie întârziate până după primul trimestru. 

În definitiv,îngrijirea dentară nu este deloc riscantă în timpul sarcinii,fiind în fapt foarte importantă pentru sănătatea mamei şi a copilului,dar şi pentru a avea o sarcină şi o naştere uşoară.