La ce afecţiune eşti predispusă dacă iei prea des antibiotice

1 73808 original jpg jpeg

Administrarea frecventă a antibioticelor creşte riscul apariţiei unei afecţiuni comune, potrivit unui studiu realizat recent.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania (Statele Unite) au descoperit că există o legătură strânsă între prescrierea frecventă a antibioticelor şi apariţia diabetului,potrivit Agerpres.

Această asociere a fost stabilită pe baza analizării datelor medicale a circa un milion de adulţi de vârstă medie,dintre care 20% cu diabet. Oamenii de ştiinţă au calculat consumul de antibiotice pe o perioadă medie de cinci ani (înainte ca diabeticii să primească diagnosticul) şi au analizat datele luând în considerare factori ca indicele de masă corporală (IMC),fumatul,excesul de colesterol,frecvenţa infecţiilor sau existenţa vreunei tulburări cardiovasculare. Scopul a fost identificarea impactului antibioticelor curente (peniciline,cefalosporine,etc.).

Rezultatele arată că o singură prescriere de antibiotice (într-o perioadă medie de cinci ani) nu influenţează riscul de diabet. Însă,între două şi cinci reţete,riscul creşte cu 8-15%,în funcţie de tipul antibioticului,şi cu 23-37% la mai mult de cinci perioade de tratament. Această asociere nu a fost pusă în evidenţă în cazul antiviralelor şi antifungicelor.

Cercetătorii mai arată că persoanele diabetice prezentau înaintea diagnosticării o sensibilitate mai accentuată la infecţii (îndeosebi urinare),ceea ce poate explica parţial repetata prescriere de antibiotice. Ei ajung la concluzia că antibioticele reprezintă un factor de risc în dezvoltarea diabetului,fără să fie cauza directă a acestuia.

Autorii studiului sunt de părere că acest tip de medicamente perturbă flora intestinală,cu posibile efecte metabolice în cascadă. În orice caz şi nu numai din acest motiv,antibioticele trebuie prescrise numai atunci când sunt absolut necesare.