Mâinile şi unghiile îţi spun cum stai cu sănătatea

1 67060 original jpg jpeg

Mâinile şi unghiile tale pot dezvălui unele lucruri importante despre starea ta generală de sănătate. De aceea, acordă-le atenţie şi mergi la medic dacă observi apariţia unor pete.

Degetele albastre

Acesta poate fi un semn al circulaţiei deficitare a sângelui. Simptomul se întâlneşte şi la afecţiunea numită sindromul Raynaud,în care mici vase de sânge de la extremităţi sunt supra-sensibile la schimbările de temperatură. Degetelepot deveni roşii,albastre sau albe şi sunt însoţite de durere,amorţeală şi furnicături. Dacă sunt însoţite de simptome cum este febra ar putea fi semn de pneumonie.

Palmele transpirate

Această neplăcere poate fi din cauza stresului sau poate fi semn al unei tiroide hiperactive,care tinde să accelereze metabolismul,ceea ce înseamnă că arzi mai multe calorii şi astfel este generată mai multă căldură. Consultă medicul dacă te confrunţi cu această problemă frecvent.

Linii pe unghii

Mai multe linii orizontale albe pe unghii pot indica o infecţie gravă sau boli grave,cum este cancerul. Acest lucru se datorează faptului că unghiile nu mai cresc atunci când eşti foarte bolnavă.

Unghii albe

În mod normal,dacă apeşi uşor pe unghii,ele se albesc,după care revin la culoarea lor. În cazul în care rămân albe mai multă vreme,acest semn indică faptul că ai anemie feriprivă şi nu ai suficient de multe celule roşii care să circule în organism.

Mâini tremurânde

Prea multă cofeină,anxietatea şi anumite medicamente pot declanţa tremor temporar. Cu toate acestea,în cazul în care dezvolţi tremor inexplicabil frecvent,ai putea suferi de ceea ce este cunoscut ca „tremor esenţial“,o tulburare neurologică. Mâiniletremurânde pot fi,de asemenea,un semn precoce al bolii Parkinson,care afectează sistemul nervos şi creierul.

Palme roşii

Acest semn poate fi din cauza unei afecţiunii numite eritem palmar,care este un simptom al unei boli de ficat,cum sunt ciroza şi ficatul gras. Inflamaţia ficatului începe treptat să afecteze funcţia sa,rezultând într-un exces de hormoni care determină ca vasele de sânge de la nivelul mâinilor şi picioarelor să se dilate.

Degete umflate

La prima vedere acest simptom pare inofensiv,de multe ori consumul de sare,sindromul premenstrual şi deshidratarea uşoară fiind vinovate de apariţia acestuia. Dar umflarea şi rigiditatea pot fi,de asemenea,cauzate de probleme serioase,cum sunt tiroida inactivă şi artrita reumatoidă.