Mania scrâşnitului din dinţi distruge dantura!

1 71853 original jpg jpeg

Un sfert dintre români scrâşnesc din dinţi în timpul zilei sau în timpul somnului, iar cei mai mulţi nu iau nici o măsură pentru a trata problema care le poate distruge dantura, susţine dr. Laura Mocanu, specialistul în stomatologie generală.

Potrivit medicului,această manie inconştientă numită bruxism,este foarte periculoasă atât pentru adulţi,cât şi pentru copii.

Sunt oameni care strâng puternic din dinţi,fără a-i mişca-aceştia suferă de bruxism centrat-şi sunt oameni care scrâşnesc dinţii mişcând maxilarele,ca şi cum ar mesteca în gol-iar aceştia suferă de bruxism excentrat.

”Studiile au pus în evidenţă o corelare între bruxism şi anxietate sau hiperactivitate,cum ar fi,de exemplu,perioada examenelor. De asemenea,s-a demonstrat că bruxismul apare în principal în timpul somnului lent (acel somn în care întreg organismul pare relaxat complet) şi mai puţin în timpul somnului rapid (acel somn agitat,în timpul căruia se mişcă pleoapele şi se modifică anumite funcţii fiziologice). Poate apărea însă,foarte frecvent,şi diurn,dar în acest caz nu are legătură cu problemele de ordin dentar,ci e doar un tic inconştient strâns legat de anumiţi factori de stres”,explică dr. Laura Mocanu. Aceasta susţine că îndiferent de tipul de bruxism de care suferă o persoană sau alta,efectul este acelaşi,în toate cazurile. ”Principala problemă provocată de bruxism este uzura prematură şi excesivă a dinţilor,care,în unele cazuri,ajung să se crape,dar nu numai această problemă este importantă. Mai pot apărea disfuncţii majore la nivelul articulaţiilor,migrene sau chiar fracturi. Medicul dentist poate stabili diagnosticul şi tratamentul în funcţie de gradul de uzură. Dar cel mai bine ar fi ca persoanele care suferă de bruxism,să încerce metode de relaxare şi terapii comportamentale,imediat ce observă sau li se semnalează de către parteneri că au această problemă. De fapt,primul pas în tratarea bruxismului este conştientizarea acestui tic”,a subliniat dr. Laura Mocanu.