Metode prin care previi cancerul

1 58797 original jpg jpeg

Una dintre cele mai de temut afecţiuni, cancerul, poate fi învinsă dacă este depistată din timp, în urma investigaţiilor regulate. Cercetătorii americani sunt de părere că această boală poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Iată ce reguli să respecţi pentru a ţine la distanţă tumoarea!

Nu fuma

Specialiştii spun că între fumat şi diferite tipuri de cancer,cum sunt cel de plămâni,vezică,col uterin şi rinichi,este o legătură foarte strânsă. Chiar dacă nu fumezi,expunerea pasivă la fumul de ţigară poate creşte riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar. Dacă ai nevoie de ajutor să renunţi la fumat,discută cu medicul tău de familie despre produsele antifumat şi despre alte strategii pentru a lăsa ţigările.

Citeşte şi:

Cancerul pancreatic,mai periculos decât alte boli

Remedii naturale pentru cancerul de colon

Mănâncă sănătos

Consumă multe fructe şi legume,precum şi alimente de origine vegetală,cum sunt cerealele integrale şi fasole. De asemenea,introdu în regimul tău produse care conţin puţine grăsimi,pentru a nu risca să creşti în greutate. Kilogramele în plus şi obezitatea favorizează apariţia cancerului. Totodată,bea alcool cu moderaţie. Riscul de a te îmbolnăvi de cancer de sân,de colon,de plămâni,de rinichi şi de ficat creşte o dată cu cantitatea de alcool consumată.

Menţine-ţi greutatea şi fii activă fizic

Creşterea în greutate te poate îmbolnăvi de cancer de sân,prostată,de plămâni,de colon şi rinichi. De aceea,este foarte important să faci mişcare. Activitatea fizică te ajută să-ţi controlezi greutatea. Adulţii trebuie să facă sport în fiecare zi,cel puţin 30 de minute.

Protejează-te de soare

Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer. Stai departe de razele soarelui între 11:00 şi 16:00,deoarece în acest interval sunt cele mai nocive. Când ieşi din casă poartă o pălărie,ochelari de soare şi îmbrăcăminte din bumbac,în culori deschise. Totodată,foloseşte cremă cu factor de protecţie mare şi nu uita să o aplici pe corp,din 2 în 2 ore.

Evită infecţiile

Prevenţia cancerului include şi protecţia împotriva unor infecţii virale. Discută cu medicul tău de familie despre imunizarea împotriva hepatitei B şi a papilomavirusului uman (HPV). Hepatita B poate creşte riscul de a dezvolta cancer la ficat,iar virusul cu transmitere sexuală (HPV) favorizează apariţia cancerului de col uterin. Totodată,practică sexul în condiţii de siguranţă. Protejează-te în timpul acului sexual şi limitează numărul de parteneri. Cu cât ai mai mulţi iubiţi,cu atât cresc şansele să te infectezi cu HIV sau HPV.

Mergi la control regulat

Auto-examinările şi investigaţiile regulate pentru diferite tipuri de cancer-cum este cancerul de piele,de colon,de prostată,de col uterin şi de sân-pot creşte şansele de a descoperi timpuriu  cancerul,atunci când tratamentul are multe şanse să învingă boala.