Nu neglija infecţiile dentare!

1 74516 original jpg jpeg

Cariile trecute cu vederea şi lucrările superficial efectuate sunt principalele cauze ale infecţiilor dentare. Acestea trebuie tratate de cum apar, pentru că, altfel, pot afecta serios sănătatea.

Durerea dentară reprezintă cel mai întâlnit simptom cauzat de igiena bucală precară. Apare la cald sau la rece,la dulce,în timpul periajului sau la mestecat,şi favorizează infecţiile. Este vorba nu doar de infecţiile care se dezvoltă la nivelul dinţilor,cât şi de cele care afectează gingiile.

Cum previi apariţia lor

Când nervul este atins,se poate produce o infecţie la rădăcina dintelui şi a zonei învecinate. De aceea,e bine să tratezi cariile,să mergi la dentist să îţi verifice obturaţiile şi starea lucrărilor dentare. Dacă nu sunt fixate corect,resturile de mâncare crează un mediu propice dezvoltării infecţiilor. Vestea bună este că le poţi preveni prin consult periodic,de două ori pe an.

8 din 10 persoane suferă de carii

Definită ca o afecţiune care se dezvoltă în timp,caria dentară este cauzată de produsele acide provenite din fermentarea bacteriană a zaharurilor alimentare (din carbohidraţi),care distrug local ţesutul dentar dur,adică smalţul dentar. Este cea mai răspândită boală cronică de pe planetă,afectând 80% din populaţie.Din fericire,cariile incipiente pot fi prevenite şi sunt reversibile,însă trebuie acordată o mai mare atenţie îngrijirii bucale.

Se pot întinde şi la organe

Nu doar că poţi pierde dinţi din cauza infecţiilor,ci poţi suferi şi alte complicaţii. De exemplu,acestea se pot răspândi la organe,cum este inima. Cardiacii cu probleme dentare pot face miocardită şi infecţii ale muşchilor inimii. Mai mult,bacteriile se pot duce la sinusuri. Aşa poate apărea sinuzita maxilară acută,care se manifestă prin secreţie nazală cu miros greu.

Şi diabeticii trebuie să acorde o mare atenţie îngrijirii bucale,deoarece afecţiunea slăbeşte sistemul imunitar şi îl face vulnerabil în faţa infecţiilor bucale. Mai precis,pot apărea gingivite şi senzaţie de arsură a gurii.

În plus,bacteriile care ajung în sânge se duc la rinichi şi articulaţii.

Bine de ştiut!

Trebuie rezolvate problemele dentare înainte de o eventual sarcină. Altfel,spun medicii,există riscul să apară gangrene pulpare. Mai mult,infecţiile pot fi de vină pentru o eventuală naştere prematură.

Sfatul specialistului

44213285ef15f6bd6b70798f8b70028f jpg jpeg

Dr. Andra Custură

medic stomatolog

www.andrasmile.ro,Bucureşti

Infecţiile dentare nu sunt întotdeauna uşor de recunoscut,dar ele ne pot pune sănătatea întregului organism în pericol şi pot da sinuzite cronice şi/sau alte afecţiuni ORL. De asemenea,pot afecta circulaţia sângelui şi inima,rinichii,articulaţiile şi multe organe din organismul uman. Cele mai multe astfel de infecţii sunt cauzate de cariile netratate,de obturaţiile adânci sau de lucrările dentare care nu au fost fixate corect ori care,din cauza trecerii timpului,nu mai sunt adaptate situaţiei actuale şi se cere o reintervenţie. Infecţiile pot fi cauzate şi de traumele externe (fracturi,fisuri,lovituri) şi orice alt impact puternic suferit la nivelul unui dinte sau al gingiei poate degenera uşor într-un abces dentar. Tratamentul se face imediat,la medicul stomatolog,fără a suporta amânare.Recente

ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură foto  Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg