Pe timpul sarcinii, numărul la pantof poate creşte

1 64750 original jpg jpeg

Unele schimbări care se petrec cu femeile în timpul sarcinii pot fi ireversibile. Astfel, unele femei se pot alege cu un număr în plus la încălţăminte, iar după sarcină pot să nu mai revină la măsura de dinainte, spun unele cercetări medicale în acest sens.

Dacă,de exemplu,până să rămână însărcinate unele femei purtau sandale sau pantofi mărimea 36,după câteva luni de sarcină acestea au ajuns să poarte numărul 37. Cu această măsură au rămas şi după ce au născut. Există nenumărate femei care au mărturisit că s-au confruntat  cu această problemă şi că nu au mai revenit niciodată la măsura iniţială.Pentru a găsi o explicaţie,au fost efectuate şi cercetări în acest sens. Astfel,un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Iowa,Statele Unite ale Americii,a arătat care sunt cauzele acestei probleme cu care se confruntă unele gravide. Oamenii de ştiinţă au urmărit un eşantion de 49 de femei pe toată durata celor nouă luni de sarcină.

Aceştia au măsurat bolta plantară a participantelor aflate în primul trimestru de sarcină,atât în perioadele de repaus,cât şi în timp ce mergeau. Ei au repetat măsurătorile după cinci luni de la naştere.

Profesorul Neil Seagal,de la Universitatea din Iowa a declarat că a decis să facă această cercetare după ce a auzit că mai multe femei s-au plâns de această problemă,iar când a căutat date în jurnalele medicale nu a găsit informaţii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în timpul sarcinii bolta plantară se aplatizează,fapt care poate duce la alungirea articulaţiilor. Astfel,la un procent de 60-70% dintre femeile însărcinate înălţimea boltei plantare a scăzut,ceea ce a permis alungirea labei piciorului cu 2-10 milimetri.

Studiul a mai arătat că aceste probleme apar în special la femeile care devin pentru prima dată mame. Sarcinile ulterioare nu mai modifică structura piciorului,au concluzionat cercetătorii.