Pilula de a doua zi. Când trebuie luată şi în ce condiţii

pilula de a doua zi jpeg

Contracepţie de urgenţă, pilula de a doua zi poate preveni sarcina după un contact sexual neprotejat. Mai este cunoscută şi sub denumirea de pilula de dimineaţă. Însă, deşi este utilă, este recomandată doar în anumite condiţii.

Când trebuie luată pilua de a doua zi

Dacă este administrată în cel mult 72 de ore după contactul sexual neprotejat, pilula de a doua zi poate reduce riscul de sarcină cu până la 89%. Când este luată în 24 de ore,este mai eficientă cu 95%. Important este să ştii că această pastilă nu este eficace aşa cum este contracepţia cu anticoncepţionale.

Prin urmare,nu o lua ca formă principală de contracepţie. În plus, pilula de a doua zi nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală. Apelează la ea doar ca un plan B-nu pentru utilizarea zilnică.

De unde cumperi pastila de a doua zi

Poţi cumpăra pilula de a doua zi din farmacii,fără prescripţie medicală. Pentru că este mai eficientă atunci când este administrată cât mai curând,nu amâna cumpărarea ei.

În ce situaţie poţi lua pilula de a doua zi

Apelează la pilula de a doua zi doar dacă: 

  • Nu foloseşti niciun alt tip de contracepţie;
  • Prezervativul a alunecat sau s-a rupt;
  • Ai ratat cel puţin două sau trei pastille contraceptive;

Nu uita: Pastila de a doua zi nu te va proteja dacă faci sex după ce ai luat-o. În schimb,trebuie administrată imediat după ce ai întreţinut relaţii neprotejate.

Ce contraindicaţii are pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi nu trebuie adminsitrată:dacă eşti însărcinată sau suspectezi că aştepţi un copil;eşti alergică la substanţele pe care le conţine;ai peste 74 de kg.

Pilula de a doua zi poate avea efecte secundare

Pastila de a doua zi este considerată o metodă sigură pentru femei. Însă,se poate întâmpla ca unele dintre ele să se confrunte cu:greaţă,dureri abdominale,oboseală,dureri de cap,dureri de sâni,vomă. Totodată,este posibil să apară şi sângerări. Acestea ar trebui să dispară până la următoarea menstruaţie. Oricum,există posibilitatea ca următoarea menstruaţie să fie mai abundentă ca de obicei.