Răceală, gripă sau viroză – cum facem diferenţa?

1 70761 original jpg jpeg

Nas înfundat, usturime în gât şi febră – simptome cu care toţi ne-am confruntat la un moment dat, însă fără să ştim dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Care este diferenţa între aceste boli şi mai ales cum le putem trata?

Deşi la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare,aceste 3 tipuri de afecţiuni impun remediidiferite pentru tratarea acestora.Un nou anotimp,o altă afecţiune„Perioada anului şi condiţiile meteorologice specifice pot influenţa semnificativ tipurile de afecţiuni care pot apărea. Astfel,o simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an,cu precădere vara. În schimb,gripa apare mai mult în perioada de iarnă,noiembrie-februarie,când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi a virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit,în special,prin contactul direct sau indirect cu o persoană contaminată,aşadar sunt prezente tot timpul anului şi depind foarte mult de abilitatea individuală a organismului de a se apăra în faţă agenţilor patogeni ’’,explică doctorul imunolog Tania Bejan.Atenţie la simptome!Răcealaeste o infecţie virală provocată în special de rinovirusuri,care afectează mucoasa nazală,sinusurile,faringele şi căile respiratorii. De regulă,simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecţie printr-o stare generală de disconfort,senzaţii de usturime ale faringelui şi rinoree.Când infecţiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv,nas înfundat,secreţii nazale abundente,putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.„Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie,fiind provocată de virusul gripal,care se manifestă mai amplu,că o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Anual,aceasta afectează aproximativ 12% din populaţie,iar primele semnale sunt date de febră,tuse,migrene şi o stare generală de rău a organismului.Este important de reţinut că „antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor,gripei şi virozelor respiratorii,decât în cazul în care este vorba şi de o infecţie bacteriană asociată acestora. Altfel,acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Când organismul nostru se luptă cu o afecţiune virală,este posibil să se instaleze şi o suprainfecţie bacteriană,din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor,care pot să omoare direct bacteriile sau să le împiedice să se răspândească’’,adaugă specialistul Ropharma.

O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi,posibil secreţii nazale uşoare sau înfundarea nasului şi o stare de oboseală sau letargie. În schimb,gripa are un debut brusc,cu febră mare de peste 39 de grade Celsius şi este însoţită de frisoane,dureri de cap şi musculare,tuse puternică,oboseală,lipsa poftei de mâncare etc.

Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gândul la gripă. Este adevărat că există şi cazuri de răceli în care apare febra,dar nicidecum nu este vorba de o creştere mare şi bruscă,încă de la debutul bolii,aşa cum este în cazul gripelor.

În plus,gripa este însoţită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o răceală,aşa cum nici frisoanele nu îşi au locul în tabloul simptomatologic al unei viroze simple. Durata fiecărei afecţiuni diferă. În timp ce răceala dispare în câteva zile,cam o săptămâna,o gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Tratamentele recomandate se diferenţiază în funcţie de fiecare afecţiune,simptomatologie şi tipul de infecţie,însă este important ca toate să aibă o acţiune antiinflamatoare asupra căilor respiratorii infectate,antispastică pentru a calma tusea şi emolientă pentru fluidizarea şi eliminarea eficientă a secreţiilor nazale.

Suplimentul natural Septogal+Lactoferina de la Ropharma reuneşte toate aceste proprietăţi şi conţine ulei volatil de eucalipt,ulei volatil de mentă,ulei volatil de pin,mentol şi lactoferină. Acesta este eficient în cazul infecţiilor acute bacteriene,virale sau fungice cu localizare bucofaringiana:faringite,amigdalite,laringite,gingivite,stomatite,are rol dezinfectant bucofaringian,reduce inflamaţiile şi procesele oxidative la nivelul mucoaselor,calmează durerea şi senzaţia de usturime. Septogal+Lactoferina este disponibil în farmaciile Ropharma din toată ţară şi online pe www.ropharma-healthcare.ro la preţul de 17,9 lei.Recente

Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg