Semnele care anunţă un infarct

1 70840 original jpg jpeg

Te simţi mai mereu obosită, nu poţi să dormi şi durerile în capul pieptului nu-ţi dau pace? Chiar dacă par un simplu disconfort, în spatele acestor simptome se poate ascunde un infarct.

Eşti foarte obosită

Mai mult de 70% din femei suferă de oboseală extremă înainte de a avea un atac de cord,spun medicii. Ele se simt brusc epuizate,chiar şi după sarcini mici,cum sunt ridicarea de pe scaun şi mersul până la bucătărie. Această oboseală este diferită faţă de oboseala cronică,care este cauzată de un dezechilibru hormonal.

Nu poţi să adormi

Unul din semnele care poate indica un atac de cord este neputinţa de a adormi. Potrivit unui studiu recent,aproape jumătate din femeile care au suferit un atac de cord s-au plâns de tulburări de somn înainte de declanşarea acestuia.

Ţi se taie respiraţia

Încerci să respiri normal şi nu poţi? Acesta poate fi un semn că rişti să ai un infarct. Când inima primeşte mai puţin sânge,la plămâni ajunge o cantitate mai mică de oxigen. Din această cauză,există riscul să respiri cu dificultate.

Dureri şi disconfort

Fluxul sangvin redus la nivelul inimii favorizează apariţia durerii în capul pieptului. Disconfortul creşte pe măsură ce momentul critic se apropie. Durerile uşoare în spate,umăr,gât sau ureche sunt considerate simptomele clasice ale infarctului. Femeile,de obicei,nu simt amorţeală în piept şi în umăr ca şi bărbaţii,ci disconfort de-a lungul maxilarului şi a gâtului. Presiunea în stern şi în partea superioară a spatelui sunt,de asemenea,semnele unui atac de cord la femei.

Dacă durerea nu este puternică şi dispare la scurtă vreme,este bine să nu ignori acest simptom,mai ales dacă neplăcerea reapare,spun medicii. „Complicaţiile posibile în această situaţie sunt numeroase,adesea dramatice:distrugerea ireversibilă a muşchiului inimii,ruptură cardiacă,afectarea severă valvulară (a foiţelor care separă camerele cordului),precum şi apariţia de tulburări ale ritmului cardiac“,explică Alexandru Voican,medic specialist cardiologie intervenţională la Spitalul European Polisano,Sibiu.

Nelinişte extremă şi transpiraţii

În urma unor studii recente,oamenii de ştiinţă au aflat că 30% din femeile care au suferit un infarct au trecut printr-o stare de nelinişte,înainte de declanşarea acestuia. Mai mult,cardiologii spun că 40% din femei se simt ameţite şi transpiră înainte de un atac de cord.

Bine de ştiut!

La femei,semnele unui atac de cord sunt foarte subtile şi numeroase. Ele se pot întinde pe ore,zile şi chiar săptămâni. De aceea,la cea mai mică suspiciune,mergi la medic.

Sfatul specialistului

Alexandru Voican,medic specialist cardiologie intervenţională la Spitalul European Polisano,Sibiu  

Este foarte important ca pacientul care a suferit un infarct să ajungă cât mai rapid sub supraveghere medicală,într-un spital unde se poate stabili un diagnostic cert. Pacienţii care suferă de aceste sindroame coronariene acute,fie că este vorba de preinfarct sau de infarct,sunt foarte vulnerabili,putând face în orice moment stop cardiac. Dacă muşchiul cardiac nu primeşte suficient sânge pentru a fi irigat,riscă să dezvolte aritmii cardiace maligne care conduc la stop cardiorespirator. În plus,odată cu stabilirea diagnosticului în spital,pacientul va beneficia şi de monitorizarea funcţiilor vitale şi aplicarea imediată a tratamentului specific (farmacologic şi invaziv).