Simptome care te avertizează că ai putea avea cancer

1 68230 original jpg jpeg

Genele, viciile, precum alcoolul şi fumatul, E-urile, aditivii şi conservanţii alimentari, radiaţiile şi expunerea îndelungată pe timp de vară la radiaţiile ultraviolete sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la declanşarea multor tipuri de cancer.

Iată care sunt simptomele care trebuie să ne trimită la medic!

Orice formă de cancer se manifestă prin apariţia multiplicării anormale şi necontrolate a uneia sau mai multor celule. În stadiu incipient,această boală gravă nu are simptome clare,însă cu cât evoluează spre stadiile II şi III,semnele sunt evidente şi nu trebuie ignorate.

Slăbeşti mult în timp scurt

Când cineva pierde rapid în greutate,fără să ţină vreo cură de slăbire,poate avea o problemă gravă de sănătate,cum este cancerul. Slăbitul brusc reprezintă unul dintre semnele care anunţă prezenţa unui cancer mai ales de tip gastrointestinal. Însă,poate fi vorba şi de o dereglare tiroidiană,cum este hipertiroidismul,dar şi tuberculoză şi HIV.

Ai tuse seacă şi răguşeală

Aceste simptome de tuse seacă şi răguşeală sunt clasice pentru viroze,dar dacă în urma unui tratament mai puternic,cu antibiotice,tusea nu se vindecă,poate fi semn de complicaţie.

E posibil să fie nevoie să faci anumite investigaţii suplimentare,pentru ca nu cumva să fie vorba despre un cancer faringian sau pulmonar. Dacă mai apar şi dureri de gât,care nu trec cu niciun chip,înghiţi cu dificultate şi în salivă ai găsit urme de sânge,este obligatoriu să mergi la medic.

Sângerări anormale

Dacă ai sângerări şi între menstruaţii sau după menopauză,să ştii că nu e semn bun. Aceste sângerări anormale pot semnala prezenţa unor cancere ca cel de endometru sau cel ovarian.

De asemenea,poate fi vorba despre cancerul de col uterin,care poate apărea şi prin sângerare vaginală după contactul sexual. Tot în cazul cancerului de col,menstruaţia poate fi mai abundentă decât de obicei.

Prezenţa unor noduli

De regulă,o umflătură apărută pe corp poate fi suspectă de cancer. Dar nu orice nodul este şi malign,mai ales cel care apare la sân. Diferenţa între tumorile benigne ale sânului şi cele maligne este că cele din urmă nu sunt bine delimitate,adică au o formă anormală şi modificări ale texturii pielii.

Atenţie!O umflătură în zona gâtului poate semnala un cancer tiroidian.

Te confrunţi cu dereglări digestive

Suferi din cauza balonării,ai indigestie şi dureri abdominale? Acestea sunt câteva din simptomele cancerului ovarian,însă poate fi vorba şi de cancer pancreatic,care se manifestă tot cu dureri abdominale,constipaţie,diaree şi balonare.

De asemenea,şi cancerul gastric şi cel de colon se pot manifesta cu diaree,constipaţie sau scaun cu sânge.