Te confrunţi cu tulburări de somn? Iată la ce riscuri eşti predispusă, potrivit cercetătorilor!

1 75028 original jpg jpeg

Tulburările de somn pot avea un impact negativ major asupra stării de sănătate a unei persoane, potrivit unui studiu american ale cărui rezultate au fost prezentate recent.

Oamenii de ştiinţă au examinat relaţia dintre tulburările de somn şi riscul pe termen lung de criză cardiacă şi AVC,pe un eşantion de 657 de bărbaţi,cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani,fără antecedente medicale,care au fost monitorizaţi timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluată la debutul studiului,în 1994,folosind Scala Jenkins.

Specialiştii estimează că riscul de accident vascular cerebral (AVC) creşte de patru ori în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn. În plus,studiul arată că participanţii care sufereau de tulburări de somn prezentau un risc de infarct miocardic de până la 2,6 ori mai mare.

Pe durata studiului,cercetătorii au remarcat faptul că 63% dintre participanţii care au suferit o criză cardiacă sufereau şi de tulburări de somn. Aceste tulburări de somn au fost asociate la rândul lor cu anxietate,depresie,epuizare şi stres.

Tulburările de somn apar în rândul persoanelor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte.

Cele mai frecvente cazuri de tulburări de somn au fost înregistrate în rândul participanţilor văduvi şi divorţaţi,cu un nivel inferior de studii şi cu un statut socio-profesional modest.

În urma rezultatelor descoperite,specialiştii consideră că tulburările de somn ar trebui să fie considerate un factor de risc evitabil,care ţine de stilul de viaţă.