Tot ce trebuie să ştii despre astmul bronşic

1 70920 original jpg jpeg

Alergiile la anumite substanţe determină apariţia celor mai frecvente forme de astm bronşic. Cu toate acestea, afecţiunea poate fi ţinută sub control dacă iei în calcul anumite aspecte, pe care noi ţi le dezvăluim.

Semne alarmante

Dacă ai episoade de respiraţie ca un şuierat,tuşeşti sau gâfâi după ce urci scările,răceşti frecvent şi te însănătoşeşti destul de greu,este posibil să suferi de astm. De asemenea,ia în calcul şi celelalte semne ale bolii:nu poţi să faci efort fizic din cauză că rămâi fără aer,ai crize de tuse noaptea,  în mod repetat,chiar dacă nu eşti răcită sau simţi câteodată o apăsare în piept când ieşi afară sau când stai lângă animale ori lângă un fumător.  Cum apare boala

Majoritatea copiilor şi a adulţilor sunt astmatici pe fond alergic. În general,reacţia alergică provoacă inflamarea mucoasei bronhice,adică a ramificaţiilor traheei,prin vasodilataţie. Apoi mucusul se acumulează în exces şi muşchii bronhici se contractă progresiv.

În plus,existenţa astmului alergic forţează organismul să elibereze o serie de substanţe care înrăutăţesc simptomele afecţiunii,prin faptul că declanşează contracţia bronhiilor.

De asemenea,unele persoane se pot confrunta cu astmul nonalergic,cauzat de infecţii virale,de anumite medicamente sau de substanţe iritante din aer,afectând nasul şi căile respiratorii. Această formă este periculoasă pentru copii,motiv pentru care este indicat să iei măsuri de la primele semne. Nu este exclus nici astmul nocturn,care apare în timpul somnului. În general,simptomele se agravează după miezul nopţii spre dimineaţă.

Acesta se stabileşte de medicul specialist pneumolog în funcţie de tipul de astm de care suferi. În general,atunci când ai o criză astmatică,este indicat să apelezi la  medicamente care conduc la dilatarea rapidă a bronhiilor,cunoscute sub numele de bronhodilatatoare.

Acestea trebuie inhalate de fiecare dată când apar probleme respiratorii. Pe lista de medicamente este indicat să treci şi inhalatoarele pe bază de corticoizi sau antiinflamatoarele,întrucât inflamaţia stă la baza tuturor simptomelor astmului. De asemenea,terapia cu aerosoli ajută la menţinerea sub control a astmului şi a altor boli ale căilor respiratorii.

1 În primul rând,este important să urmezi sfatul medicului şi să iei tratamentul prescris de el. De asemenea,este indicat să faci teste alergenice pentru a şti cu exactitate la ce substanţe eşti alergică.

2 Stai departe de fumul de ţigară,de mirosul de gaz şi de alte substanţe care ştii că îţi fac rău. Chiar dacă nu poţi renunţa la animalul tău de companie,încearcă să nu petreci prea mult timp în preajma lui,mai ales dacă eşti alergică la părul de pisică sau de câine.

3 Evită să intri în contact cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii. În plus,un stil de viaţă sănătos are un rol major în menţinerea unui organism sănătos.

4 Controlează stresul,întrucât tensiunile musculare şi respiraţia sacadată încurajează crizele de astm. Pentru a te relaxa,mergi la yoga sau ia parte la alte activităţi care-ţi fac plăcere.

5 Limitează consumul de cafea,ceai verde sau alte băuturi energizante,întrucât o cantitate mare de cofeină poate agrava simptomele.

6 Nu ezita să faci mişcare! Înotul este un ajutor preţios în tratamentul astmului,deoarece are rolul de a diminua efectele afecţiunii asupra corpului.