Tot ce trebuie să ştii despre expunerea la soare pe timp de caniculă

1 69578 original jpg jpeg

Poate că vrei să obţii bronzul perfect, dar expunerea excesivă la soare sau fără a acorda atenţie îngrijirii pielii, te poate afecta rapid. Razele UV duc rapid la îmbătrânirea pielii şi sunt, de cele mai multe ori, răspunzătoare de apariţia cancerului de piele.

Specialiştii atrag atenţia că radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi sub umbrelă,iar apa,nisipul,cimentul şi betonul reflectă razele UV,care nu sunt de neglijat.

"Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cât durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 - 15.00, ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare. Să folosim pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele",a declarat  şeful Secţiei de dermatologie de la Spitalul Colentina,George Ţiplica,potrivit Mediafax.

Totodată,medicul a ţinut să precizeze că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă,chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie.

"Să nu uităm de noi la soare pentru că avem cremă fotoprotecoare, pentru că aceasta ne protejează doar de radiaţia B. Mai avem şi UVA, care este cu energie mare şi induce îmbătrânirea, apar ridurile. Totodată, induce şi dezvoltarea de cancer, dar într-o mai mică măsură este adevărat. Această expunere la UVA nu poate fi uşor cuantificată. Deci este bine să alegem o cremă cu FPS peste 15 şi protecţie faţă de UVA",a adăugat medicul.

Medicul a precizat că o cremă fotoprotectivă are efect aproximativ două ore,după care este îndepărtată de transpiraţie.

"Crema se aplică într-un strat consistent, un tub de 100 ml să ajungă cam o zi. Apoi crema trebuie păstrată la umbră, nu în căldură. Să fim atenţi la termenele de valabilitate după ce am deschis tubul. Dacă intrăm în apă să folosim creme care asigură protecţie şi în apă",a mai spus profesorul Ţiplică.

Potrivit medicului,nu trebuie niciodată uitate elementele de protecţie simplă:îmbrăcăminte,pălărie,ochelari.

"Melanomul se dezvoltă şi în globul ocular. Expunerea la umbră? UV sunt radiaţii care străbat plafonul de nori, aşa încât într-o zi cu soare sau fără, UV tot ajung în cantitate mare. Dacă stăm sub umbrelă, o să înmagazinăm UV care vin reflectate de la mare de la luciul apei şi de la nisip, şi acestea nu sunt în cantitate mică. De asemenea, cimentul, betonul reflectă foarte mult UV",a conchis.Recente

Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara Sfaturi utile 624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg