Totul despre arsuri

1 70562 original jpg jpeg

Arsurile sunt printre cele mai frecvente leziuni de uz casnic. În funcţie de cauza şi gradul de gravitate, cei mai mulţi se pot recupera fără a suferi consecinţe grave de sănătate. Arsurile mai grave însă necesită ajutor medical de urgenţă pentru a preveni complicaţiile şi chiar decesul.

Tipuri de arsuri

Există trei tipuri principale de arsuri:de gradul I,de gradul II şi de gradul III. Fiecare grad se axează pe severitatea deteriorării pielii.

Arsurile de gradul I:piele roşie,fără pustule

Arsurile de gradul II:vezicule şi îngroşarea pielii

Arsurile de gradul III:îngroşarea pielii pe o suprafaţa mare,aspect alb

Există,de asemenea,din punct de vedere ethnic,arsuri de gradul IV. Acestea se caracterizează prin deteriorarea arsurilor de gradul III şi extinderea lor dincolo de piele în tendoane şi oase.

Cauze ale apariţiei arsurilor

  • opărire cu lichide fierbinţi
  • arsuri chimice
  • arsuri electrice
  • incendii,inclusiv flăcări de la lumânări şi brichete
  • expunerea excesivă la soare

Tipul de ardere nu se bazează pe cauza acesteia. De exemplu,opărirea poate provoca toate cele trei tipuri de arsuri,în funcţie de cât de firbinte a fost lichidulul şi cât de mult a stat piele în contact cu lichidul fierbinte. Arsurile chimice şi arsurile electrice necesită o atenţie medicală imediată,deoarece acestea pot afecta interiorul corpului-chiar dacă deteriorarea pielii este minoră.

Arsuri de gradul I

Provoacă leziuni minime pielii. Mai sunt numite şi „arsuri superficiale“,deoarece acestea afectează stratul exterior al pielii. Arsurile de gradul I se caracterizează prin:roşeaţă,    inflamaţie minoră (umflarea),durere,descuamarea pielii (apare după ce se vindecă arsurile).

Arsurile de gradul I se vindecă,de obicei,în câteva zile. Pune apă rece peste rană şi stai aşa până la 5 minute. Aplică gel de aloe vera pentru a calma pielea şi protejează rana cu tifon. Nu folosi gheaţă şi nici dischete de bumbac,pentru că scamele se pot lipi de rană,favorizând apariţia unei infecţii.

Arsuri de gradul II

Sunt mai grave,deoarece acestea se extind dincolo de stratul superior al pielii. Acest tip de arsuri se caracterizează prin pustule,piele roşie şi inflamată. Întrucât aceste arsuri sunt foarte delicate,bandajul este necesar pentru a preveni infecţia. Acest lucru ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor. Unele arsuri de gradul II pot dura mai mult de trei săptămâni pentru a se vindeca. În unele cazuri severe,grefa de piele este necesară pentru a repara pielea. Indicat este să mergi la medic în cazul unor astfel de arsuri.

Arsuri de gradul III

Acestea provoacă cel mai mult rău. Ele se extind prin fiecare strat de piele,afectând organele majore şi oasele,ducând la deces. Nu încerca să te autotratezi acasă de o arsură de gradul III. Sună la ambulanţă şi nu încerca să-ţi desprinzi hainele arse,căci există riscul să se desprindă şi pielea.