Totul despre astenia de toamnă

1 71104 original jpg jpeg

Te deprimi atunci când vezi că afară este înnorat? Te simţi mereu obosită şi fără niciun chef? De vină poate fi astenia de toamna. Află ce este astenia de toamnă şi cum se tratează!

Astenia poate apărea la orice vârstă şi poate afecta atât persoanele adulte cât şi copiii. De vină par să fie zilele din ce în ce mai scurte şi soarele din ce în ce mai zgârcit la vedere. Astfel apar stările de tristeţe,apatie,mai ales în cazul persoanelor care adoră soarele.

Ce simptome are

Schimbările bruşte de dispoziţie,depresia,sentimentul de vină,senzaţia că tot ceea ce faci nu este bine sunt semne care ar trebui să te pună pe gânduri. Tulburările de somn,oboseala accentuată şi somnolenţa din timpul zilei sunt şi ele indicii ale asteniei de toamnă. Pofta de mâncare excesivă şi dorinţa de izolare sunt indicii care ar trebui să te trimită,de asemenea,la doctor.

Ce cauze are

Deşi nu se ştie cu exactitate care sunt cauzele apariţiei ei,doctorii înclină spre teoria conform căreia corpul suferă din cauza lipsei de lumină naturală. Şi vârsta are un cuvânt de spus,cele mai afectate de această afecţiune sunt persoanele mature. De asemenea,şi somnul este extrem de important,deoarece,în timpul nopţii,creierul produce melatonină,un hormon care reglează temperatura corpului,te ajută să ai un somn odihnitor şi stimulează producerea altor hormoni. În cazul persoanelor care suferă de astenie de toamnă,cantitatea de melatonină eliberată este prea mare,ceea ce duce la apariţia senzaţiei de somnolenţă şi apatie.

Cum poate fi evitată

Ideal ar fi ca persoanele care suferă de astenie de toamnă să petreacă timp în aer liber,chiar dacă afară este înnorat. De asemenea,meniul zilnic trebuie compus din cât mai multe alimente proaspete,în detrimentul mâncărurilor de tip fast food sau a dulciurilor. Plimbările lungi şi ieşirile în oraş cu prietenii sunt alte metode prin care astenia poate fi ţinută la distanţă.

Cum poate fi tratată

Pe lângă medicamente antidepresive,poate fi folosită şi fototerapia. Acest tratament presupune expunerea la o lumină asemănătoare celei naturale.