Totul despre „boala sărutului“

1 72052 original jpg jpeg

Cunoscută în popor sub denumirea de „boala sărutului“, mononucleroza este o afecţiune dificil de diagnosticat, pentru că are simptome comune cu ale altor boli.

Mononucleoza este cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr,care se transmite prin fluidele corporale,de obicei,salivă,de aici şi denumirea ei populară de „boala sărutului“. Boala se poate lua şi prin expunerea la o tuse sau un strănut sau prin schimbul de produse alimentare şi băuturi cu cineva care are mononucleroză.

Afecţiunea este adesea confundată cu gripe sau infecţii streptococice,deoarece simptomele clasice sunt similare,dar există câteva semne care se întâlnesc doar la această boală.

Printre simptomele comune se numără:oboseală,febră,durere de gât,amigdale umflate,erupţii roz pe piele,dureri musculare şi rigiditate,pierderea poftei de mâncare.

Simptomele bolii pot apărea la o lună după infectare

Perioada de timp între momentul în care o persoană a contractat infecţia şi până când apar simptomele se numeşte perioadă de incubaţie,iar ea durează de obicei de la patru până la şase săptămâni. Asta înseamnă că poţi da boala altcuiva,fără să ştii că o ai.

Simptom potenţial periculos:umflarea şi spargerea splinei

Mononucleroza poate face ca splina,acest organ mic,care ajută în lupta împotriva infecţiilorşi filtrează celulele sangvine vechi,să se umfle. Ea se poate mări cu până la 50-60 % la persoanele cu această boală. În unele cazuri,persoanele bolnave pot simţi o presiune sau o durere în partea de stângă a abdomenului sau să simtă că sunt sătule,chiar dacă nu au mâncat. În cazurile mai severe,durerile abdominale se pot deplasa în umărul stâng şi se pot agrava la respiraţii adânci.

Boala poate dura până la câteva luni

În cazul în care simptomele generale nu dispar după 7 până la 10 zile,mergi la medic pentru un diagnostic corect. În cele mai multe cazuri,mononucleroza este o boală uşoară şi,de obicei,dispare de la sine. Unele simptome,cum este oboseala,poate persista mai mult decât alte semne ale bolii.

Credit foto:www.health.onehowto.comRecente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg